Wikiwijs Zoeken is helemaal vernieuwd!

Half maart is het onderdeel Lesmateriaal Zoeken van Wikiwijs flink veranderd. Natuurlijk blijft Wikiwijs de website waarop je goed en gratis lesmateriaal kunt vinden, zelfs op eenvoudigere en intuïtievere wijze dan voorheen. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er minder vaak gebruikte functionaliteiten verdwenen uit Wikiwijs.

Nieuwe versie Wikiwijs Zoeken maart 2017. Klik om een grotere versie te openen in een nieuw scherm.

De website ziet er heel anders uit. De vormgeving oogt rustiger en de lijst met zoekresultaten is overzichtelijker. De filters die je kunt gebruiken om de zoekresultaten te verfijnen, zijn aan de linkerkant van je scherm te vinden.

De vakken zijn anders ingedeeld. In plaats van allemaal losse vakken zijn ze ingedeeld in domeinen zoals bijvoorbeeld ‘groen’, ‘maatschappij’ en ‘exact’. Daarbinnen kun je dan verder filteren op een vak en een onderwerp binnen een vak.

Door de vernieuwingen is een aantal functies komen te vervallen, met name de functies die betrekking hebben op je persoonlijke profiel.

Wat blijft bestaan?

  • Zoeken naar lesmateriaal op basis van zoekwoorden
  • Filteren van de zoekresultaten op vakinhoud, leerniveau en materiaaltype
  • Beoordelingen: het bekijken hoe anderen het lesmateriaal hebben beoordeeld, en het zelf geven van een beoordeling
  • De mogelijkheid om je zoekopdracht te delen

Een aantal zoekfilters is verplaatst naar ‘geavanceerd zoeken’, zoals filteren op basis van keurmerken, broncollectie en type eindgebruiker. Standaard vind je alleen gratis digitaal lesmateriaal waar je niet voor hoeft in te loggen. Met de geavanceerde opties kun je dit veranderen. Als je klikt op een zoekresultaat, ga je meteen naar het lesmateriaal en krijg je niet een uitgebreid overzicht te zien met alle metadata.

Per groep, vak of onderwerp kent Wikiwijs een speciale startpagina. Het overzicht van startpagina’s is een stuk duidelijker geworden. Ook is elke startpagina verbeterd.

Wat biedt Wikiwijs Zoeken niet meer?

Er is ook een aantal functionaliteiten die Wikiwijs Zoeken niet meer biedt, zoals het sturen van bedankjes naar eigenaren van lesmateriaal, de badges en het specifiek zoeken naar materiaal over het werken met digitale lessen. Dit waren minder gebruikte functionaliteiten op de oude website.

  • Zoekopdrachten: Had je in Mijn Wikiwijs één of meerdere zoekopdrachten opgeslagen waarvan je wekelijks via e-mail een update ontving? Deze zoekopdrachten zijn verdwenen en je zult de wekelijkse e-mail niet meer ontvangen. Zoekopdrachten die zijn gedeeld via een link of binnen een widget op je eigen site werken in de meeste gevallen nog. Indien de zoekopdracht technisch niet meer mogelijk is, verschijnt er een pagina met een boodschap.
  • Profiel: Had je in Mijn Wikiwijs je Wikiwijs-profiel publiek gemaakt en zodoende gedeeld met andere gebruikers? Dit publieke profiel is verdwenen en je publieke profiel is niet meer te bekijken door anderen. Je Wikiwijs-account zelf blijft uiteraard bestaan.
  • Favorieten: Maakte je in Mijn Wikiwijs gebruik van Mijn favorieten? Deze functie is verdwenen. Je kunt je opgeslagen favoriete lesmateriaal niet meer opvragen. Mocht je veel favorieten hebben opgeslagen en daar een lijst van willen, neem dan contact op met onze servicedesk.