ESoE

Dat het ontwerpen van leermateriaal behoort tot de vaardigheden van een docent weet de ESoE (Eindhoven School of Education) als eerstegraads lerarenopleiding voor bètavakken aan de TU Eindhoven al lang. Daarom heeft het ontwerpen van leermateriaal in samenspraak met opdrachtgevers zoals scholen en bedrijven al jarenlang een vaste plaats in het curriculum van de opleiding.

Het door de studenten van de opleiding ontwikkelde materiaal werd daarna aan de opdrachtgever ter beschikking gesteld, maar bleef verder onbekend. Heel erg jammer!

In deze tijd waarin veel gesproken  wordt over ‘leren op maat’ en ‘gepersonaliseerd leren’ is een groot aanbod van kwalitatief goed en bruikbaar leermateriaal essentieel. Maar wanneer we leerlingen een keuze willen bieden, moet er wel iets te kiezen zijn. Dat red je niet door in je eentje extra materiaal te gaan ontwikkelen. Maar we kunnen het wél redden door samen te werken en ontwikkeld materiaal te delen. Gemaakt leermateriaal delen is echter voor veel docenten een heel grote stap. Wat zou het prettig zijn wanneer ook het ‘leren delen’ onderdeel zou uitmaken van de opleiding tot docent!