Maak je arrangementen vindbaar voor collega’s, leerlingen en ELO’s

Heb je wel eens leermiddelen gevonden via Google of in de database van Wikiwijs? Dan heb je ongetwijfeld gemerkt hoe handig het is dat je kon zoeken op vakgebied en leerniveau. Dat is mogelijk door het gebruik van metadata. Je kunt je eigen arrangementen ook beter vindbaar maken door ze goed te metadateren. Zo help je je collega’s verder en stimuleer je het gebruik van je materiaal door anderen.

“Metadateren”: voor sommigen een peulenschil, voor anderen een vage technische term. Wat zijn metadata? Het zijn data ‘over de data’. Gegevens ‘over de gegevens’.

In de database van Wikiwijs zitten tienduizenden leermiddelen. Aan elk van die leermiddelen hangen labeltjes: De metadata. Die zeggen iets over het leermiddel. Voor wie is het geschikt? Waar gaat het over? Bij welk vak hoort het? Zoekmachines als Wikiwijs, Edurep en Google gebruiken deze labels als ze een zoekopdracht krijgen. Maar ook je ELO kan er gebruik van maken. Sommige ELO’s zoeken actief naar Wikiwijs-arrangementen met bepaalde metadata, via Edurep.

Dankzij deze metadata vind je snel het materiaal dat je nodig hebt, bijvoorbeeld voor een aardrijkskundeles (vakgebied) over klimaatverandering (leerinhoud) voor een 3havo-klas (leerniveau).

Vindbaarheid vergroten in Wikiwijs Maken

Als je bezig bent met het maken van een arrangement in Wikiwijs Maken, zie je een tabblad ‘Metadata’. Hier kun je informatie over het arrangement toevoegen. Het is niet verplicht, maar de vindbaarheid van je zelfgemaakte materiaal schiet wel omhoog als je minimaal het vak, het onderwerp en het leerjaar invult.

Een arrangement is pas vindbaar als je het hebt gepubliceerd, zodat het zichtbaar is voor iedereen. Hoe meer metadata je op het niveau van het arrangement invult, hoe groter de kans dat je materiaal gevonden wordt door anderen die het kunnen gebruiken.

Fijnmazig

Metadateren kan ook heel uitgebreid: ‘fijnmazig’ noemen we dat. In dat geval kun je per sectie of toets nog even aanstippen waar het precies over gaat. Deze fijnmazige metadata komt mee in de export-bestanden en is daarom handig voor ELO’s.

Fijnmazige metadata bieden ELO’s de mogelijkheid om geïmporteerde arrangementen op te knippen. Zo kunnen leerlingen lesmateriaal op maat krijgen. Een leerling kan dan uitleg of oefentoetsen krijgen die zich puur richten op één onderwerp, bijvoorbeeld over de verschillen tussen klimaten op aarde.

metadata van een arrangement in Wikiwijs maken

metadata van een arrangement in Wikiwijs maken

Tabblad ‘Eigenschappen’

Ook onder het tabblad ‘Eigenschappen’ kun je nog informatie toevoegen over de inhoud van het arrangement. Vul je een goede, treffende titel in en een passende toelichting, dan wordt je materiaal nog beter gevonden. Deze titel en toelichting worden immers ook in Google getoond. Een titel zoals “Les 2 H3” zal mensen minder zeggen dan “Wonen – Extreme woonplekken”, met in de uitleg een bondige samenvatting voor collega’s of leerlingen.

zoekresultaten in google

zoekresultaten in google

zoekresultaten in Wikiwijs

Colofon

De metadata zijn terug te vinden via de colofon van je arrangement. Handig voor mensen die je arrangement bekijken: Waar gaat dit arrangement over en voor wie is het bedoeld? Met metadata heb je snel een antwoord op deze vragen!

metadata in de colofon van een arrangement

metadata in de colofon van een arrangement