Wat is er wiki aan Wikiwijs?

Wikiwijs. De naam doet natuurlijk denken aan Wikipedia. Maar waarom heeft Wikiwijs ook ‘wiki’ in zijn naam? Met andere woorden: Wat is er wiki aan Wikiwijs? Uit gebruikersonderzoek blijkt dat mensen die voor het eerst op Wikiwijs komen het verband met Wikipedia als volgt leggen: samen met anderen iets ontwikkelen. En dat klopt.

Het woord ‘wiki’ komt uit het Hawaiiaans en betekent ‘snel’. Het wordt tegenwoordig gebruikt voor sites waar pagina’s of documenten door meerdere mensen kunnen worden bewerkt en meteen online staan. Wikipedia bijvoorbeeld is volledig toegankelijk voor iedereen die iets wil veranderen aan de artikelen. Die veranderingen zijn direct zichtbaar.

Een docent moet er op kunnen vertrouwen dat zijn materialen in orde zijn op het moment dat hij ze nodig heeft voor gebruik in de klas. Zo open als Wikipedia kan Wikiwijs dus niet zijn. Maar op welke vlakken zijn de twee wel gelijk?

Kopiëren en aanpassen

Vind je mooi lesmateriaal in de vorm van een Wikiwijs-arrangement van iemand anders? Dan wil je dat misschien ook wel gebruiken in jouw lessen. Om het helemaal passend te maken kun je het veranderen. Daarvoor kun je het arrangement kopiëren via de colofon. Vervolgens kun je het terugvinden bij jouw eigen arrangementen. Dan kun je het aanpassen naar je eigen smaak en behoeften.

Delen

Op de website van Wikiwijs wordt lesmateriaal gedeeld. Je kunt er dus veel online lesmaterialen vinden. Wikiwijs heeft een enorme database van leermiddelen uit heel veel verschillende bronnen. Ook docenten kunnen hun lesmaterialen delen.

Samenwerken

Wikiwijs Maken is erop gericht om samen te werken aan lesmateriaal. Zo kun je co-auteurs uitnodigen voor een arrangement, maar je kunt er ook voor kiezen om met een heel team te werken aan een verzameling arrangementen.

De open licenties van Creative Commons maken het heel eenvoudig om samen te werken, omdat de auteursrechten al geregeld zijn. In de colofon van elk Wikiwijs-arrangement staat de naam van de auteur of van het team vermeld.

Open

Om informatie te kunnen delen zonder last te hebben van beperkende auteursrechten heeft Creative Commons nieuwe, open, auteursrechtenlicenties ontworpen. ‘Open’ wil zeggen dat je geen toestemming hoeft te vragen aan de auteur als je zijn materiaal wil kopiëren, hergebruiken, of aanpassen.

Zoek je lesmateriaal op Wikiwijs, dan kun je kiezen om te zoeken op materiaal met zo’n open licentie. Maak je lesmateriaal met Wikiwijs Maken, dan gebeurt dat automatisch onder een open licentie. Zo kunnen anderen jouw materiaal gemakkelijk hergebruiken.

Handleiding

Wil je weten hoe Wikiwijs Maken werkt? Dan kan de handleiding daarbij helpen.