De Leermiddelspecialisten

De Leermiddelspecialisten is een groep ervaren docenten en ontwikkelaars die als vrijwilliger op zoek gaan naar excellente digitale leermiddelen in Wikiwijs en deze beoordelen. Deze groep wordt begeleid door Stichting Kennisnet. Onderwijskundig geschikt leermateriaal ontvangt het ‘Keurmerk De Leermiddelspecialisten’, mits het voldoet aan onderstaande criteria.

Criteria

Opmerkingen

Basiscriteria Aan deze eisen moet voldaan zijn door het leermiddel voor het een keurmerk kan krijgen.
Gegeven links werken Hou er rekening mee dat het materiaal soms tijdelijk niet beschikbaar is.
Het materiaal is geschikt voor de doelgroep Denk aan belevingswereld, woordgebruik, zinsstructuur en/of (beeld)kwaliteit.
Het materiaal is voorzien van metadata ! Altijd zelf even nalopen en eventueel aanvullen. Voor het zoeken in de database zijn de vak-aanduiding en de trefwoorden belangrijk.
De vormgeving is rustig, duidelijk, overzichtelijk en gericht op de doelgroep. Denk aan fontgebruik, lettergrootte, eventuele illustraties/video’s/geluidsbestanden, indeling van de tekst etc.
Het materiaal is vakinhoudelijk correct en niet verouderd. De inhoud van het aangeboden materiaal is correct en relevant m.b.t. het onderwerp (is de info nog steeds geldig en/of up-to-date?)
Overige aandachtspunten Als je een keurmerk overweegt, dient het te voldoen aan tenminste twee van deze extra aandachtspunten.
Het materiaal is niet saai Bij automatiseringsoefeningen is saai minder erg, maar het moet de leerlingen wel engageren.
Er zitten geen storende spelfouten in het materiaal Voor het vak Nederlands is dit waarschijnlijk zwaarwegender dan voor bijvoorbeeld wiskunde. Maak er wel een opmerking over bij je review zodat gebruikers het kunnen verbeteren.
Het materiaal biedt de mogelijkheid tot differentiatie Ofwel binnen het materiaal an sich of omdat het materiaal ingezet kan worden als extra stof naar boven of beneden.
De leerdoelen zijn waar mogelijk vermeld Indien leerdoelen vermeld staan, zijn ze correct geformuleerd, afgestemd op de doelgroep en relevant. De wenselijkheid hangt een beetje van het aggregatieniveau van het materiaal af. Bij een lessenserie is het duidelijk gewenst.
De opdrachten en/of toetsen zijn afgestemd op de leerdoelen Eventuele opdrachten en toetsen sluiten aan bij de leerdoelen en de informatie.
Sterrenwaardering en keurmerk
De sterrenwaardering is als volgt:

* slecht

** matig

*** voldoende

**** goed

***** uitstekend

Als je een leermiddel 4 of 5 sterren hebt toegekend, kun je overwegen of je het daarnaast ook nog het keurmerk wil geven. Een keurmerk betekent dat het middel erg goed is, een echte aanrader van jou als leermiddelspecialist.

Antwoorden op veel voorkomende vragen bij het beoordelen van leermiddelen kun je vinden op de werkbeschrijving voor Leermiddelspecialisten.

Vacature Leermiddelspecialist (vrijwilliger)

Wil je helpen bij het beoordelen van materiaal voor je vak en met het toekennen van keurmerken? Er is een vrijwilligersvergoeding beschikbaar van 1500 euro per jaar.

Meld je aan