Digitale geletterdheid (V)SO

Materiaal op één plek

Op deze pagina vind je materiaal over digitale geletterdheid, geschikt voor leerkrachten en leerlingen in het speciaal onderwijs. Je kunt materiaal sorteren op thema, de onderdelen van de leerlijn Digitale Geletterdheid (V)SO en op uitstroombestemming.

De leerlijn

De leerlijn Digitale geletterdheid SO/VSO biedt heldere taal voor ‘waar we het nu precies over hebben’. Gebaseerd op de 10 mediawijsheid competenties van Mediawijzer.net, zijn leerdoelen uitgewerkt op 16 niveaus voor leerlingen in het SO en VSO.

Help mee!

Deze verzamelplaats krijgt vorm door en voor leerkrachten. Heb je zelf goed materiaal om aan digitale geletterdheid in het (V)SO te werken? Deel het met ons! Meewerken aan de doorontwikkeling van deze pagina? Mail ons: wikiwijssodg@gmail.com

Thema's

Bekijk al het materiaal over ‘Zoeken en vinden’. Of sorteer het materiaal over ‘Zoeken en vinden’op uitstroombestemming:

Zoekmachines, zoekstrategieën, verschillende soorten bronnen, vinden/verwerken en beoordelen van informatie, herkennen betaalde content.

Bekijk al het materiaal over ‘De hele dag verbonden’. Of sorteer het materiaalover ‘De hele dag verbonden’ op uitstroombestemming:

Ondersteuning bij dagelijkse activiteiten (zelfredzaamheid), schermtijd, omgaan met afleiding, balans met en zonder media, reflecteren op eigen mediagebruik,

Bekijk al het materiaal over ‘Veiligheid en privacy’. Of sorteer het materiaalover ‘Veiligheid en privacy’ op uitstroombestemming:

Privacy instellingeninloggen, wachtwoorden(bescherming), digitale voetafdrukken, virusscanner, spam, altijd vindbaar, hacken.

Bekijk al het materiaal over ‘Nep/echt’. Of sorteer het materiaal over ‘Nep/echt op uitstroombestemming:

Begrijpen hoe media wordt gemaakt, zien hoe de media de werkelijkheid kleuren, herkennen nep nieuws en invloed reclame (koop)gedrag. 

Bekijk al het materiaal over ‘Contacten’. Of sorteer het materiaal over ‘Contacten’op uitstroombestemming:

Vriendschap(verzoeken), je inleven in iemand anders, emoticons,

Bekijk al het materiaal over ‘Sociale netwerken’. Of sorteer het materiaal over ‘Sociale netwerken’op uitstroombestemming:

Jezelf (online) presenteren, vormgeven sociale media profielen (zakelijk/prive), doelbewust media inzetten bij het realiseren van persoonlijke en werkgerelateerde doelen.

Bekijk al het materiaal over ‘Cyberpesten’.

Of sorteer het materiaal over ‘Cyberpesten’ op uitstroombestemming:

Pesten en gepest worden, pesten herkennen, opkomen voor jezelf en anderen, emotie regulatie.

Bekijk al het materiaal over ‘Seksualiteit en media’. Of sorteer het materiaal over ‘Seksualiteit en media’op uitstroombestemming:

Verliefdheid, (online) liefdesrelatie, (reëel)zelfbeeld, omgaan met positieve/negatieve reacties, grooming, weerbaarheid, sexting, (informatieve)seks en pornosites.

Bekijk al het materiaal over ‘Basisvaardigheden’. Of sorteer het materiaal over ‘Basisvaardigheden’materiaal op uitstroombestemming:

Technisch bedienen van apparaten via knoppen, klikken,swipen,touchscreen, iconen etc.

Leerlijn

Bekijk al het materiaal over ‘Ict-basisvaardigheden’ Of sorteer het materiaal op uitstroombestemming:

Apparaten, software en toepassingen technisch gebruiken en de gebruiks risico’s te beperken.

Bekijk al het materiaal over ‘Informatievaardigheden’. Of sorteer het materiaal op uitstroombestemming:

Vlot navigeren binnen en tussen media omgevingen, verschillende soorten informatie zoeken, beoordelen en gebruiken en functionele en aansprekende content creëren om een boodschap optimaal over te brengen.

Bekijk al het materiaal over ‘Mediawijsheid’. Of sorteer het materiaal op uitstroombestemming:

Omgaan met regels van een online gemeenschap, het leren over dat media de werkelijkheid representeren vanuit een perspectief en over de logica van verschillende media, om zo overwogen te participeren.

Bekijk al het materiaal over ‘Computational thinking’. Of sorteer het materiaal op uitstroombestemming:

De leerling benoemt en reflecteert  op het eigen mediagebruik en leert digitale tools geïnformeerd en doelbewust in te zetten bij het realiseren van persoonlijke en werkgerelateerde doelen. Het begrip van technieken en mechanismen achter apparaten is hiervoor een voorwaarde. 

Logo Lecso
Logo Aventurijn