Robots, augmented reality en een park met een rode brievenbus

In een volgebouwde stad zoeken mensen meestal een bos of park op om tot rust te komen. Nadenken. Een gesprek voeren. Dit kon gelukkig ook op IPON. 

Op 5 en 6 februari lopen ongeveer 7.000 onderwijsprofessionals door hal 3 van de Jaarbeurs in Utrecht. Innoverende bedrijven en organisaties prikkelen de zintuigen van bezoekers. Van learning analytics tot eduapps en tabletonderwijs. 

Tussen de mensen met VR-brillen, stands met HD-schermen van 4 bij 6 meter en gamende leerlingen, ligt de groene openbare ontmoetingsplek voor digitaal lesmateriaal. De Wikiwijs-stand. Midden in dit park staat een rode brievenbus. Helaas is het voorbij, maar de herinnering delen we graag met jou in dit artikel.

De plek waar je open lesmateriaal zoekt, maakt en deelt

12.03 uur. Wikiwijs community manager Lalibel Mohaupt zit naast een duif, op een bankje in het Wikiwijs-park. Haar presentatie ‘De kracht van de community’ begint over 12 minuten.

Ondertussen vinden passanten hier de rust voor een gesprek over open lesmateriaal.

Haar collega Linda Le Grand geeft live demo’s in Wikiwijs. En productmanager Kaj Schneider legt aan nieuwsgierige voorbijgangers uit wat Wikiwijs is. Hij nodigt leraren uit om Wikiwijs een kaart te sturen. ‘Serieus, slakkenpost? Op een beurs over onderwijsinnovatie en ict?’ roept zijn gesprekspartner.

Kaj wijst lachend naar de rode brievenbus die een paar meter verderop in de stand staat. ‘Het scheelt dat we de post zelf kunnen meenemen na afloop van de beurs.’

Op de kaart vinken geïnteresseerden verschillende vakjes aan, bijvoorbeeld:

Ik wil me aanmelden voor de nieuwsbrief
☐ Ik wil een gesprek voor meer informatie
☐ Ik wil leermiddelspecialist worden
☐ Ik doe leuke dingen met Wikiwijs en wil graag delen wat ik doe
☐ Ik wil meedenken over de toekomst van Wikiwijs

Ook leermiddelspecialisten en betrokken leraren die Wikiwijs in 2009 live zagen gaan, kwamen bijpraten bij de stand. Vanuit passie voor open onderwijs. Een enkeling pakte zelfs de stapel flyers, deelde ze uit en ging in gesprek met geïnteresseerde leraren van de nieuwe generatie.

Het is inmiddels 12.14 uur. Lalibel loopt samen met Yvonne van Weert naar Leermiddelen Theater 1.

Lalibel presenteert over de kracht van communities

Op het scherm in het Leermiddelen Theater staat het logo van Wikipedia. Op een paar lege stoelen na is de ruimte volledig gevuld.

Waarom begint de presentatie met een verhaal over Wikipedia? Vanwege de gelijkenis. Wikipedia en Wikiwijs worden gepubliceerd onder een vrije licentie en vrijwilligers leveren content aan (Wikipedia, 2020).

Het verschil: Wikiwijs bestaat voor het onderwijs. Voor leraren en door leraren. ‘Wikiwijs is de openbare plek waar je open lesmateriaal kunt zoeken, maken en delen.’ vertelt Lalibel.

Op het platform zijn meer dan 410.000 lessen beschikbaar. Met de zoekfunctie vind je snel de les die je nodig hebt.

Delen is ook mogelijk. Je deelt bijvoorbeeld werkbladen en presentaties uit jouw eigen leermiddelencollectie of links naar websites met waardevol open lesmateriaal.

Zelf open leermiddelen creëren en uploaden? Maak lesmateriaal met video’s, afbeeldingen, interactieve vragen en toetsen over jouw vakgebied. Je kunt zelfstandig aan de slag. Of in teamverband, in een community. Samen met collega’s uit de hele Benelux is jouw invloed nóg groter.

Lalibel neemt de tijd voor een vraag uit de zaal. Een bezoeker van IPON wijst naar de olifant in de kamer.

‘Is Wikiwijs gratis voor leraren?’

‘Ja, wij zijn onderdeel van Kennisnet dat scholen ondersteunt bij een professionele inzet van ict. Wikiwijs is een openbare dienst, gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wij bestaan uitsluitend om jullie te helpen.

Lalibel kijkt een aantal seconden de zaal in, of er nog andere vragen zijn. Het blijft stil. Snel verder over de communities.

Hoe ontstaan communities en themapagina’s?

In een community verzamelen leraren kwalitatief open lesmateriaal. Deze verzameling presenteren zij op een themapagina.

Het begint met een idee. En dan? Hieronder lees je hoe je een community start.

  1. Je wilt lesmateriaal bundelen over een thema dat je nauw aan het hart ligt.
  2. Collega’s zijn enthousiast over jouw initiatief.
  3. Jullie ontmoeten elkaar. Tijdens het gesprek komen de structuur van de themapagina en kwaliteitscriteria voor lesmateriaal aan de orde. Daarna gaan jullie online aan de slag.
  4. Het tijd- en plaatsonafhankelijk samenwerken begint. Wikiwijs maakt voor jullie de themapagina. En jullie mogen open lesmateriaal gaan beoordelen. Het lesmateriaal dat voldoet aan de kwaliteitscriteria voeg je toe aan de themapagina.
  5. Klaar om je kennis te delen met collega’s in de Benelux? Publiceer de themapagina.

Gefeliciteerd, je hebt een community gestart! Tijdens elk van de bovenstaande stappen kun je rekenen op steun en begeleiding van Wikiwijs.

Wat leveren communities op?

  • Tijdens het beoordelen kom je mooi lesmateriaal tegen dat je kunt inzetten in eigen lessen.
  • Collega’s hebben direct profijt van jouw inzet. Zij vinden sneller goed lesmateriaal dat direct geschikt is voor in hun klas.
  • Je waakt over de kwaliteit van open lesmateriaal. Je brengt de gemiddelde kwaliteit van open lessen naar een hoger niveau.

Gastspreker: leermiddelspecialist Yvonne van Weert 

Lalibel geeft het woord aan Yvonne. Zij is projectleider duale carrière bij CTO Zuid en vrijwilliger bij Wikiwijs. Yvonne is deskundig op het gebied van topsportonderwijs, gepersonaliseerd leren en digitaal lesmateriaal.

Nieuwsgierig hoe topsportonderwijs innoveert met open leermateriaal? In dit Wikiwijs artikel lees je het interview met Yvonne.

Terug naar Leermiddelen Theater 1. De technologie laat ons in de steek. Zelfs op IPON. Haar microfoon laat het afweten. Lalibel geeft de headset die eerst op haar hoofd zat aan Yvonne.

Ze staan zij aan zij. Community manager en leermiddelspecialist. Letterlijk. De kabel van de headset op het hoofd van Yvonne zit nog verbonden aan de zender die vastzit aan de broek van Lalibel. Een metafoor voor de werkwijze.

Wikiwijs en leermiddelspecialisten zetten zich samen in voor de kwaliteit van open onderwijs.

Bijdragen aan open lesmateriaal

Enthousiast over open leermiddelen? Beoordeel lesmateriaal vanuit jouw expertise en verbeter de kwaliteit van open onderwijs in de Benelux.

Op de hoogte te blijven van nieuws over open leermiddelen? Meld je aan voor de Wikiwijs nieuwsbrief en volg ons op Twitter. Ondertussen kieperen wij de propvolle rode brievenbus om en lezen we jullie kaarten. Bedankt!

Bronnenlijst