Wikiwijs Maken is een gratis programma waarmee je vanuit je browser digitaal lesmateriaal kunt maken. Zie hieronder een aantal voorbeelden: (mbo) Keuzedeel duurzaamheid in het beroep (vo, havo) Literatuurgeschiedenis (po, groep 7/8) Leven op Mars Je kunt zelf uitpuzzelen hoe Wikiwijs Maken werkt. Of je volgt een webinar waarin Wikiwijs-expert Linda le Grand je laat …
Content hergebruiken zonder dat je iets hoeft te regelen met het auteursrecht? Dankzij de licenties van Creative Commons is het mogelijk. De auteursrecht-trilogie komt bijna ten einde. In artikel 1 maakte je kennis met de basisbegrippen van auteursrecht, en in het 2e artikel las je over de uitzonderingen op auteursrecht. Het laatste deel gaat over …
Je neemt het inleidend statement van de laatste corona persconferentie letterlijk over in een Wikiwijs-arrangement. Moet je toestemming vragen aan de premier? Misschien wil je juist de volledige persconferentie terugkijken in de klas. Mag dat? Of: de YouTube video van de NOS embedden in je lesmateriaal. Kan dat zomaar? Dit is deel 2 van het …
Respect voor de creativiteit van je medemens. Daar draait het om bij auteursrecht. Met kennis van de basisbegrippen kun je integer handelen. Je weet wanneer je inbreuk maakt op auteursrecht. En belangrijker nog: hoe je dat voorkomt. Bijvoorbeeld als je open lesmateriaal maakt en deelt in de vorm van een Wikiwijs-arrangement. Dit is het 1e …
‘We koppelen wetenschap aan de onderwijspraktijk’ Zijn leermiddelen altijd leerzaam? De term doet je vermoeden van wel. Of hangt het ervan af hoe goed leermiddelen het leerproces van de leerling ondersteunen? Het Leermiddelen Adviescentrum (CLU) is het expertisecentrum voor de kwaliteit van leermiddelen in Nederland. Het CLU geeft advies aan organisaties die leermiddelen maken, beoordelen …
Snel starten met de Stercollecties Waarom zou je lesgeven op maat? Zodat je samen met collega-docenten de onderwijsopbrengst op jouw school kunt verhogen. Met onderwijs op maat creëer je ruimte voor leerlingen om hun volledige potentieel te bereiken. De Stercollecties geven je de macht om lesmateriaal naar eigen inzicht aan te passen waarbij je rekening …
Het zijn de sterspelers van open onderwijs 394 middelbare scholen werken samen met VO-content. Dat is bijna 25% van het voortgezet onderwijs in Nederland. Deze Stichting zonder winstoogmerk maakt en onderhoudt digitaal open leermateriaal: de Stercollecties die in Wikiwijs staan. Bovendien ondersteunt VO-content docenten en schoolleiders bij het geven van onderwijs op maat. Janneke van …
Gedigitaliseerd erfgoed is op weg naar je klas Je kunt rijksmonumenten bekijken en leerlingen laten ontdekken waarom deze gebouwen beschermd zijn. Of je draait de tijd terug en laat leerlingen de bevrijding van Arnhem in 1945 herleven. Misschien sleep je een paar hunebedden vanuit Drenthe naar je klas. Het kan allemaal met digitaal erfgoedlesmateriaal. Van …
Samen met de MBO-raad, SaMBO-ict en Wikiwijs leermiddelspecialisten hebben we de afgelopen maanden de collectie aan digitaal lesmateriaal voor het mbo uitgebreid. We ontvingen links naar waardevol lesmateriaal van jou en je collega’s. Het resultaat staat nu gerangschikt per sector op themapagina’s. In april informeerden we je al over de nieuwe themapagina’s op Wikiwijs. De …
De meest bekeken lessen op Wikiwijs zijn divers. Van computational thinking tot elektrisch booglassen en atlasvaardigheden. We hebben de top 15 van meest bekeken lessen samengesteld op basis van het aantal views tijdens het afgelopen schooljaar. Ben je geïnteresseerd in een les? Klik op de titel van het digitale lesmateriaal en ontdek zelf waarom het …
Hoe krijg je het voor elkaar? Marja Versantvoort (projectleider Samen hbo Verpleegkunde) ontvangt regelmatig de vraag hoe ze in 2,5 jaar een community heeft opgebouwd waar verpleegkundedocenten honderden digitale lessen maken, delen, beoordelen en gebruiken. In dit artikel onthullen we de 8 factoren die bepalend zijn gebleken voor het succes van de themapagina hbo Verpleegkunde.
De hbo-opleidingen Verpleegkunde werken sinds 2017 samen om open onderwijs in Nederland naar een hoger niveau te brengen. Hoe? Door het ontwikkelen en delen van kwalitatief digitaal lesmateriaal op de hbo Verpleegkunde themapagina van Wikiwijs. Op 10 juni 2020 sprong de teller op 1000. Terwijl de teller verder oploopt, staan we stil bij deze mijlpaal. …
Hilde Ombelets (62) werkt op het Heilig-Grafinstituut in Bilzen. De stad ligt net over de grens in België, halverwege tussen Hasselt en Maastricht. Ze geeft scheikunde aan leerlingen in de bovenbouw. Net als de meesten van jullie gaf ze les op afstand tijdens de lockdown. In dit artikel lees je hoe zij haar leerlingen via …
Voor welke vraag over Wikiwijs zou jij de telefoon pakken of een e-mail sturen? Zelfs daarop hebben wij een antwoord. In dit vervolgartikel over de servicedesk van Kennisnet, waar je onder andere met vragen over Wikiwijs terechtkunt, hebben we de veelgestelde vragen per onderwerp gecategoriseerd. Inclusief antwoorden. Ben je benieuwd waarvoor jij en je collega’s …
Je zou het bijna vergeten. 10 dagen voordat het onderwijs zich verplaatste van het klaslokaal naar de huiskamer was het Open Education Week. Opeens gingen de scholen dicht. Lesgeven op afstand werd de vorm. Open onderwijs werd de norm. Uitgeverijen maakten hun lesmateriaal tijdelijk openbaar. De Wikiwijs servers raakten oververhit: steeds meer bezoekers maakten en …
De themapagina met open lesmateriaal voor nieuwkomers staat online. In dit artikel lees je hoe het initiatief voor de themapagina met nieuwkomersonderwijs is ontstaan en hoe je kunt bijdragen aan het succes van deze themapagina. Het begon allemaal met leraren die open lesmateriaal voor nieuwkomers ontwikkelden en het materiaal deelden op social media. De vluchtelingenstroom …
Terwijl je open lesmateriaal zoekt, maakt of deelt op Wikiwijs zijn wij ook aan het werk. Achter de schermen. We verwijderen bugs, integreren nieuwe functies en verbeteren bestaande functionaliteiten. Waarom? Voor een optimale gebruikservaring. Je leest hieronder welke software-updates we hebben doorgevoerd. 30 april: update Wikiwijs Delen HTTP 404 error. Jammer. De link naar het …
Je vult het contactformulier in. Of het is dringend en je belt. In het laatste geval krijg je Rick, Danny, Sander, Tomás of Eva aan de lijn. 5 medewerkers met 1 doel: jouw vragen beantwoorden. In dit artikel vertellen we je over de servicedesk van Kennisnet waar je ondere met vragen over Wikiwijs terechtkunt. We …
Open en kosteloos lesmateriaal voor po, vo en mbo nu beschikbaar Indrukwekkend. De snelheid waarmee de laptop het schoolbord vervangt in een tijd van crisis. Met als doel de lessen zoveel mogelijk door te laten gaan. En mooi om te zien dat jullie digitaal lesmateriaal met elkaar delen. Hoe handig zou het zijn als we …
Vrijwel per direct schakelen van klassikaal onderwijs naar lesgeven op afstand. Zonder voorbereiding. Het is bewonderenswaardig hoe scholen leerlingen online bereiken en het onderwijs door laten gaan tijdens de coronacrisis. Wij willen graag bijdragen. Wie zijn wij? Wikiwijs is een initiatief van Kennisnet dat scholen ondersteunt bij een professionele inzet van ict. Een openbare dienst, …
Het design van digitaal lesmateriaal Elke leraar is in staat digitaal lesmateriaal te ontwerpen. Ja, jij ook. Maar kan elke ontwerper digitaal lesmateriaal maken? Juist. Alleen jij hebt de didactische vaardigheden die nodig zijn om lessen te maken waar leerlingen wijzer van worden. Het design gaat min of meer vanzelf. Tenminste, als je te werk …
Als je dit leest, ontdek je hoe jij veilig copy-paste Stel je voor. Hoe rustgevend het voelt. Als je 100% zeker weet dat jouw lesmateriaal auteursrecht respecteert. Alle lessen die op Wikiwijs staan hebben een open licentie. Jij en je collega’s mogen het materiaal gebruiken, kopiëren en bewerken. Maar, er is een maar. In dit …
Wie geven je toegang tot een digitale collectie open leermiddelen met ruim 408.000 lessen? Hint: het zijn mensen Het ontwerp waar je nu naar kijkt. De letters die je nu leest. Het logo links bovenaan het scherm. De Wikiwijs zoekfunctie waarmee je lesmaterialen vindt die het beste bij jouw lessen passen. Alles wat je ziet, …
Van 2 tot en met 6 maart 2020 is het wereldwijd Open Education Week. Daarom organiseert Wikiwijs een uitdaging waarmee je een cadeaubon kan winnen t.w.v. €50. De Open Education Week promoot wereldwijd de gedachte om meer gratis en open kennis en lessen aan te bieden. Help je mee om open lesmateriaal te creëren en verspreiden? …
Hoe je bijdraagt aan de kwaliteit van digitaal lesmateriaal Je vindt een les op Wikiwijs die een leermiddelspecialist heeft beoordeeld. 4 van de 5 sterren. Inclusief review. Zou jij open leermateriaal vaker inzetten als je weet dat ervaren collega’s de kwaliteit van lessen garanderen? Viviane Huybrechts beoordeelt digitaal lesmateriaal op Wikiwijs. Zij is leraar verzorging …
Robots, augmented reality en een park met een rode brievenbus In een volgebouwde stad zoeken mensen meestal een bos of park op om tot rust te komen. Nadenken. Een gesprek voeren. Dit kon gelukkig ook op IPON. Op 5 en 6 februari lopen ongeveer 7.000 onderwijsprofessionals door hal 3 van de Jaarbeurs in Utrecht. Innoverende …
Hier ontmoet je collega’s die onderwijs vernieuwen met open leermateriaal Omdat je altijd al alles wilde weten over computers, technologie en het internet. Of wil je met collega’s ontdekken hoe je onderwijs verbetert met open leermateriaal? Wikiwijs is op 5 en 6 februari weer aanwezig op IPON. In dit artikel lees je waarom je de …
Klaar voor de start? Afstuderen Atleten die topsportonderwijs volgen, wisselen trainen af met studeren. Ze verkennen het spanningsveld tussen tentamens halen en competitiewedstrijden winnen. Hoe geef je sporttalenten toch de mogelijkheid om een duale carrière na te streven? Met flexibeler en gepersonaliseerd onderwijs. Daarom ontwikkelen Wikiwijs en CTO Zuid samen open leermateriaal voor topsporters. In …
Wikiwijs wordt een lesboek van, voor en door docenten Bovenstaande voorspelling kopt Trouw op 15 december 2009. 10 jaar later. Het paradepaard van Plasterk groeit uit tot collectief geheugen van het onderwijs. Wikiwijs. Is de journalist die dit artikel een decennium geleden schreef helderziend? Nee. En oud-minister Ronald Plasterk? Misschien. Het Trouw artikel introduceert in …
Tijdens de Open Education Week 2019, hield Wikiwijs een competitie. Je kon meedoen van 4 t/m 10 maart in de categorieën ‘nieuw’ en ‘remix’. Hieronder staan de 8 winnende Wikiwijs arrangementen! De arrangementen zijn open leermaterialen. Dat wil zeggen dat je ze vrij mag gebruiken, aanpassen en verspreiden. Felicitaties aan alle winnaars! Zij ontvangen een …
Van 4 tot en met 8 maart 2019 is het wereldwijd Open Education Week, om open leermateriaal te promoten. In het kader hiervan organiseert Wikiwijs een prijsvraag waar cadeaubonnen t.w.v. €50 te winnen zijn. De Open Education Week promoot wereldwijd de gedachte om meer gratis en open kennis en lessen te bieden. Open lesmateriaal kan worden …
Vanaf 28 juni 2018 is de vormgeving van arrangementen in Wikiwijs opgefrist. Leerlingen hebben dan voordeel van een overzichtelijkere menunavigatie en arrangementen worden beter getoond op mobiele telefoons en tablets. Wikiwijs neemt tegelijkertijd afscheid van het vormgevingstemplate “menu boven”, omdat het in de praktijk vrijwel niet werd gebruikt door auteurs. Alle arrangementen met dit template …
Organiseer je een studiedag op je onderwijsinstelling? Wil je graag het docententeam kennis laten maken met het ontwikkelen van digitale lessen in Wikiwijs, of wil je graag hun kennis op dat gebied vergroten? Wikiwijs biedt scholen de mogelijkheid om inhouse een interactieve training te verzorgen, gegeven door een ervaren workshopbegeleider. Uiteraard kosteloos. Afhankelijk van de …
In het kader van de Open Education Week 2018, die liep van 5 tot 9 maart 2018, zet Wikiwijs tien lesarrangementen in de schijnwerpers. Hieronder staan de tien winnende Wikiwijslessen. Al deze arrangementen zijn open leermaterialen. Dat wil zeggen dat je ze vrij mag gebruiken, aanpassen en verspreiden. Meten en rekenen met weerstanden, van Arno …
Eind maart hield Wikiwijs een wedstrijd in het kader van de Open Education Week 2017. De jury van 15 Leermiddelspecialisten heeft alle inzendingen bekeken en beoordeeld. De uitslag is nu bekend. Hieronder staan de 10 winnende Wikiwijs-arrangementen. Al deze arrangementen zijn open leermaterialen. Dat wil zeggen dat je ze vrij mag gebruiken, aanpassen en verspreiden. …
Wikiwijs Maken ondergaat dit jaar een aantal aanpassingen die het gebruikersgemak vergroten. Bovendien wordt het platform veiliger te gebruiken. De afgelopen maanden hebben we al een aantal dingen veranderd. Hieronder vind je een overzicht. Jargon verwijderen We hebben een gebruikersonderzoek gedaan. Daaruit bleek dat beginnende gebruikers van Wikiwijs Maken in de war raakten van de …
Half maart is het onderdeel Lesmateriaal Zoeken van Wikiwijs flink veranderd. Natuurlijk blijft Wikiwijs de website waarop je goed en gratis lesmateriaal kunt vinden, zelfs op eenvoudigere en intuïtievere wijze dan voorheen. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er minder vaak gebruikte functionaliteiten verdwenen uit Wikiwijs. De website ziet er heel anders uit. De vormgeving …
Wikiwijs. De naam doet natuurlijk denken aan Wikipedia. Maar waarom heeft Wikiwijs ook ‘wiki’ in zijn naam? Met andere woorden: Wat is er wiki aan Wikiwijs? Uit gebruikersonderzoek blijkt dat mensen die voor het eerst op Wikiwijs komen het verband met Wikipedia als volgt leggen: samen met anderen iets ontwikkelen. En dat klopt. Het woord ‘wiki’ …
Heb je wel eens leermiddelen gevonden via Google of in de database van Wikiwijs? Dan heb je ongetwijfeld gemerkt hoe handig het is dat je kon zoeken op vakgebied en leerniveau. Dat is mogelijk door het gebruik van metadata. Je kunt je eigen arrangementen ook beter vindbaar maken door ze goed te metadateren. Zo help je …
Af en toe publiceren leerlingen arrangementen die zijn gemaakt in Wikiwijs Maken en die hun privé-gegevens bevatten. Die gegevens zijn dan te vinden via Google. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Hoe voorkom je dat? Zet persoonlijke data nooit online. Het lijkt een goed idee: Laat je leerlingen een digitaal portfolio bijhouden in een Wikiwijs-arrangement. Maar …
Als je een arrangement publiceert op Wikiwijs Maken, dan gebeurt dat onder een zogenaamde ‘open auteursrechtenlicentie’. Om preciezer te zijn, een Creative Commons-licentie. Maar wat betekent dat? En wat zijn de gevolgen van publiceren? Wat mag wel en wat mag niet op Wikiwijs Maken? Het auteursrecht in Nederland is beschreven in de Auteurswet 1912. Deze …
Een kleine acht jaar nadat het startschot voor Wikiwijs werd gegeven, blijkt de relevantie nog steeds sterker te worden: Steeds meer scholen en docenten weten Wikiwijs in te zetten in hun lessen. Dat blijkt uit de cijfers: In de eerste vier weken van dit schooljaar hebben leerlingen 250.000 lessen gevolgd bij Wikiwijs Maken. Dat is …
Wat doe je als een collega wisselt van baan en zijn zelfgemaakte Wikiwijs-arrangementen meeneemt? Als je erop vertrouwt dat jij ze ook kunt gebruiken, kom je misschien plotseling voor een probleem te staan. De oplossing: Werk in teams. Door te werken in teams blijven de arrangementen voor iedereen beschikbaar. De collega die een andere baan …