In het kader van de Open Education Week 2018, die liep van 5 tot 9 maart 2018, zet Wikiwijs tien lesarrangementen in de schijnwerpers. Hieronder staan de tien winnende Wikiwijslessen. Al deze arrangementen zijn open leermaterialen. Dat wil zeggen dat je ze vrij mag gebruiken, aanpassen en verspreiden. Meten en rekenen met weerstanden, van Arno …
Van 5 tot 9 maart 2018 is het wereldwijd Open Education Week, om open leermateriaal te promoten. In het kader van deze week organiseert Wikiwijs een prijsvraag waar cadeaubonnen zijn te winnen. De Open Education Week promoot wereldwijd de gedachte om meer gratis en open kennis en lessen te bieden. Open lesmateriaal kan worden vertaald, geremixt, …
Eind maart hield Wikiwijs een wedstrijd in het kader van de Open Education Week 2017. De jury van 15 Leermiddelspecialisten heeft alle inzendingen bekeken en beoordeeld. De uitslag is nu bekend. Hieronder staan de 10 winnende Wikiwijs-arrangementen. Al deze arrangementen zijn open leermaterialen. Dat wil zeggen dat je ze vrij mag gebruiken, aanpassen en verspreiden. …
“Ondersteuning en facilitering van het gebruik van open leermiddelen zou krachtiger moeten worden vormgegeven dan nu het geval is”. Dat staat in het advies Doordacht digitaal van de Onderwijsraad. Bedoeling is dat docenten meer invloed krijgen op digitalisering van het onderwijs. Met open onderwijs hebben docenten meer grip op lesmaterialen die in de klas worden …
Wikiwijs Maken ondergaat dit jaar een aantal aanpassingen die het gebruikersgemak vergroten. Bovendien wordt het platform veiliger te gebruiken. De afgelopen maanden hebben we al een aantal dingen veranderd. Hieronder vind je een overzicht. Jargon verwijderen We hebben een gebruikersonderzoek gedaan. Daaruit bleek dat beginnende gebruikers van Wikiwijs Maken in de war raakten van de …
Half maart is het onderdeel Lesmateriaal Zoeken van Wikiwijs flink veranderd. Natuurlijk blijft Wikiwijs de website waarop je goed en gratis lesmateriaal kunt vinden, zelfs op eenvoudigere en intuïtievere wijze dan voorheen. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er minder vaak gebruikte functionaliteiten verdwenen uit Wikiwijs. De website ziet er heel anders uit. De vormgeving …
Wikiwijs. De naam doet natuurlijk denken aan Wikipedia. Maar waarom heeft Wikiwijs ook ‘wiki’ in zijn naam? Met andere woorden: Wat is er wiki aan Wikiwijs? Uit gebruikersonderzoek blijkt dat mensen die voor het eerst op Wikiwijs komen het verband met Wikipedia als volgt leggen: samen met anderen iets ontwikkelen. En dat klopt. Het woord ‘wiki’ …
Heb je wel eens leermiddelen gevonden via Google of in de database van Wikiwijs? Dan heb je ongetwijfeld gemerkt hoe handig het is dat je kon zoeken op vakgebied en leerniveau. Dat is mogelijk door het gebruik van metadata. Je kunt je eigen arrangementen ook beter vindbaar maken door ze goed te metadateren. Zo help je …
De website methodes.Wikiwijs.nl is niet meer beschikbaar. Het onderdeel ‘Methodes Zoeken en Vergelijken’ is sinds 1 januari 2017 niet meer toegankelijk. U kunt hieronder meer informatie vinden. SLO heeft bekendgemaakt dat haar activiteiten op het gebied van leermiddelen op een andere wijze vorm gaan krijgen. Dat betekent dat de bijdrage van SLO aan Wikiwijs per 1 …
Af en toe publiceren leerlingen arrangementen die zijn gemaakt in Wikiwijs Maken en die hun privé-gegevens bevatten. Die gegevens zijn dan te vinden via Google. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Hoe voorkom je dat? Zet persoonlijke data nooit online. Het lijkt een goed idee: Laat je leerlingen een digitaal portfolio bijhouden in een Wikiwijs-arrangement. Maar …
Als je een arrangement publiceert op Wikiwijs Maken, dan gebeurt dat onder een zogenaamde ‘open auteursrechtenlicentie’. Om preciezer te zijn, een Creative Commons-licentie. Maar wat betekent dat? En wat zijn de gevolgen van publiceren? Wat mag wel en wat mag niet op Wikiwijs Maken? Het auteursrecht in Nederland is beschreven in de Auteurswet 1912. Deze …
Een kleine acht jaar nadat het startschot voor Wikiwijs werd gegeven, blijkt de relevantie nog steeds sterker te worden: Steeds meer scholen en docenten weten Wikiwijs in te zetten in hun lessen. Dat blijkt uit de cijfers: In de eerste vier weken van dit schooljaar hebben leerlingen 250.000 lessen gevolgd bij Wikiwijs Maken. Dat is …
Voor een aantal vakken is Wikiwijs nog op zoek naar Leermiddelspecialisten. Leermiddelspecialisten doorzoeken de database en geven beoordelingen om goede materialen vindbaar te maken voor collega’s. Uitzonderlijk goed materiaal verdient het keurmerk ‘De Leermiddelspecialisten’. De vakken waarvoor een vacature openstaat zijn: PO: Groep 1-2, Groep 7-8 VO: Beeldende vorming, Engels, Filosofie, Frans, Geschiedenis, Informatica, Maatschappijwetenschappen, Mens en maatschappij, …
Wat doe je als een collega wisselt van baan en zijn zelfgemaakte Wikiwijs-arrangementen meeneemt? Als je erop vertrouwt dat jij ze ook kunt gebruiken, kom je misschien plotseling voor een probleem te staan. De oplossing: Werk in teams. Door te werken in teams blijven de arrangementen voor iedereen beschikbaar. De collega die een andere baan …