Vrijdag 15 april 2022 kopte Trouw: “Geld uit het Groeifonds gaat dit jaar naar digitaal onderwijs en de Einstein-zwaartekracht-telescoop”.1

Natuurlijk zijn we benieuwd wat het bestuderen van zwaartekrachtgolven met de Einstein-telescoop ons kan leren over het heelal. 

Daarnaast kunnen we het initiatief om de digitalisering in het hoger onderwijs en mbo te versterken alleen maar toejuichen.

Toch waren we op donderdag 14 april ergens anders in geïnteresseerd: of het kabinet van plan was een impuls te geven aan open leermateriaal, met een maximale investering van € 78 miljoen uit het Nationaal Groeifonds.

En ja hoor, beter nieuws konden we niet krijgen. 

Financiële steun vanuit Nationaal Groeifonds 

Het kabinet heeft subsidie toegekend aan het programma Impuls Open Leermateriaal. Met als doel de “kwaliteit van het funderend onderwijs te verhogen door te investeren in kwalitatief goed open (digitaal) leermateriaal, aanvullend op commercieel materiaal.”2

We staan te springen om er de komende jaren voor te zorgen dat open leermateriaal bijdraagt aan nog beter onderwijs voor álle leerlingen. 

Dat gaan we niet alleen doen, maar samen met scholen en andere onderwijs- en expertiseorganisaties, zoals Beeld & Geluid, Cito, Consortium Beroepsonderwijs, EducationWarehouse, Go-Lab/Universiteit Twente, Kennisnet, Lerarencollectief, Ministerie van OCW, Onderwijsspecialisten, Open Leermiddelen Alliantie Nederland, Platform Talent voor Technologie, Platform Vakinhoudelijke Verenigingen vo (VVVO), PO-Raad, Profielenberaad, Sectorraad GO voor gespecialiseerd onderwijs, SLO, SIVON, Stichting Platforms vmbo, VO-content en VO-raad.

Staat de naam van je organisatie hier niet tussen, maar wil je toch betrokken worden? Of wil je als school graag meedoen met het programma en samen met ons een impuls geven aan open leermateriaal? Simpel: vul dit formulier in en je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Meer informatie over het groeifonds en Impuls Open leermateriaal

Wil je weten waar de subsidie precies naartoe gaat? Bekijk het projectvoorstel Impuls Open Leermateriaal op nationaalgroeifonds.nl. 

Op Kennisnet.nl staan ook 2 artikelen over deze aanvraag:

Heb je al genoeg gelezen vandaag? Kijk de video over dit project. In ongeveer 4 minuten ben je helemaal op de hoogte.

 


Referenties

  1. Lammers, E. (2022, 14 april). Geld uit het Groeifonds gaat dit jaar naar digitaal onderwijs en de Einstein-zwaartekracht-telescoop. Trouw. Geraadpleegd op 19 april 2022, van https://www.trouw.nl/binnenland/geld-uit-het-groeifonds-gaat-dit-jaar-naar-digitaal-onderwijs-en-de-einstein-zwaartekracht-telescoop~b3170fd0/ 
  2. Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. (2022, 14 april). Impuls Open Leermateriaal. Over het Nationaal Groeifonds | Nationaal Groeifonds. Geraadpleegd op 19 april 2022, van https://www.nationaalgroeifonds.nl/projecten-ronde-2/voorstellen-toegangspoort/impuls-open-leermateriaal