Begin maart is het weer Open Education Week. Daarom organiseren we een wedstrijd waarin we je uitdagen om zoveel mogelijk lesmateriaal te beoordelen. Daarbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid, maar ook om de kwaliteit van de toelichting. Win jij een cadeaubon van € 50,-?

Open Education Week (OEW) wordt jaarlijks georganiseerd om open onderwijs onder de aandacht te brengen. Het delen van kennis in de vorm van open, gratis en kwalitatief lesmateriaal is een belangrijke activiteit tijdens de OEW. Want het draagt bij aan de opmars van open onderwijs. 

Wikiwijs staat volledig achter de missie van OEW. En daarom organiseren we ook een activiteit tijdens dit wereldwijde evenement. 

De Open Education Week competitie

Normaal gesproken vragen we jullie zoveel mogelijk open lesmateriaal van hoge kwaliteit te maken op Wikiwijs. In wedstrijdverband. Maar deze keer pakken we het anders aan.

Het competitieve element blijft, maar het doel van de wedstrijd is anders: wie het meeste lesmateriaal beoordeelt en daar de nuttigste reviews bij schrijft, heeft gewonnen. Als je als reviewer in de top 5 belandt, dan krijg je een cadeaubon van € 50,-. 

Waarom vragen we jullie om zoveel mogelijk lesmateriaal te beoordelen

We willen de kwaliteit van het open lesmateriaal op Wikiwijs verbeteren. Bovendien zijn we op zoek naar manieren waarop we de kwaliteit van het lesmateriaal beter kunnen bewaken. En daarbij vertrouwen we op jullie oordeel. 

Op basis van jullie beoordelingen hopen we te leren welk materiaal geschikt is voor in de klas, en welk materiaal niet. Zo kunnen we onderzoeken wat goed lesmateriaal is, en waarom.   

Ten slotte gebruiken we jullie lijst met beoordelingen om ongeschikt lesmateriaal gelijk offline te halen. Zodat jij in het vervolg na een zoekactie op Wikiwijs kwalitatiever, bruikbaarder lesmateriaal vindt. 

Nog even terugkomend op het wedstrijdelement. 

We belonen degenen die de meeste en nuttigste beoordelingen schrijven. Klopt. Toch kent de competitie geen verliezers. Want elke review die op Wikiwijs terechtkomt, draagt bij aan het succes van open onderwijs.  

Doe je mee aan de competitie en help je om de kwaliteit van het lesmateriaal op Wikiwijs te verbeteren?

Zo doe je mee

Stel je voor, morgen ga je lesgeven. Maar je bent nog op zoek naar lesmateriaal dat je wil gebruiken in je les. Waar begin je? In dit geval op Wikiwijs, waarbij je onderstaand stappenplan volgt.

 1. Ga naar wikiwijs.nl en start met zoeken via de zoekbalk.
 2. Om je zoekactie te verfijnen kun je eventueel gebruik maken van de filters aan de linkerkant van de zoekmachine.
 3. Open vervolgens een aantal zoekresultaten en bedenk wat je ervan vindt. Vind je het goed lesmateriaal? Mooi vormgegeven? Werkt het lesmateriaal goed? Past het bij je zoekopdracht?
 4. Ga terug naar de zoekmachine en voer daar je beoordeling van het lesmateriaal in. Klik rechts naast de titel van het lesmateriaal op ‘v’ om het drop-down menu te openen.
 5. Selecteer de bovenste optie: ‘Beoordeling geven’ (je moet ingelogd zijn om deze optie te zien).
 6. Geef een x aantal sterren en schrijf een beoordeling.

Waar je op mag letten tijdens het beoordelen 

Omdat we erachter willen komen wat jij belangrijk vindt als het gaat om de kwaliteit en de toepasbaarheid van open lesmateriaal, zullen we je niet teveel sturen in het beoordelen. 

Het enige dat we belangrijk vinden, is dat de beoordeling beargumenteerd is. Met dat laatste bedoelen we dat ‘goed’, ‘slecht’ of ‘leuk’ geen waarde heeft zonder argumenten en toelichting.

Heb je toch behoefte aan concrete punten voor je beoordeling? Dan kun je de volgende vragen gebruiken ter inspiratie:

 • Is de inhoud goed te gebruiken?
 • Is de vormgeving aantrekkelijk?
 • Doen de linkjes het?
 • Had je verwacht dit lesmateriaal te vinden bij je zoekopdracht? Zo niet, schrijf dan je zoekterm op en laat weten wat je dan wel had verwacht.

Maar, waar we het meest benieuwd naar zijn, is jouw mening. Sluit het bovenstaande lijstje niet aan bij wat je wil zeggen in de beoordeling? Voel je dan vrij om het lijstje los te laten.

Voor in het geval dat je juist meer inspiratie nodig hebt, laten we je hieronder 3 voorbeelden van nuttige beoordelingen zien.

De jury kiest de winnende reviewers

Na het einde van de competitie beoordeelt een vakkundige, objectieve Wikiwijs-jury de reviews. De competitie loopt van 26 februari tot en met 13 maart. Beoordelingen die eerder of later online komen, kunnen we helaas niet voorleggen aan de jury.

Elke winnaar ontvangt persoonlijk een e-mail. Dus houd je inbox in de gaten. We maken de winnaars ook bekend in een nieuwsbericht op Wikiwijs.nl. 

Ten slotte houden we je op de hoogte van het onderzoek dat we zullen doen op basis van jullie beoordelingen.

 

Voorwaarden

 • De OEW-competitie is een actie van Kennisnet, met als doel het bevorderen van de kwaliteit van open lesmateriaal in Wikiwijs.
 • Deelname geschiedt kosteloos en volledig automatisch door lesmateriaal te beoordelen met sterren en tekstuele toelichting in Wikiwijs. 
 • Beoordelingen die zijn gepubliceerd in de voorgenoemde actieperiode doen mee in de telling. 
 • Deelname is alleen mogelijk voor personen boven de 18 jaar. 
 • Grote partners van Wikiwijs, medewerkers van Kennisnet en commerciële partijen zijn uitgesloten van deelname.
 • Winnaars worden door Kennisnet geselecteerd volgens voorgenoemde criteria.
 • De beoordelaars worden op de hoogte gesteld door middel van een e-mail aan het mailadres zoals dat bekend is in de database van Wikiwijs. Door deze email te beantwoorden claimen zij hun prijs.
 • De prijs is een Bol.com cadeaubon t.w.v. €50,-. Winnaars ontvangen per email een unieke code die zij kunnen invoeren bij het bestellen van een product bij Bol.com.
 • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.