Begin maart is het Open Education Week (OEW). Daarom organiseren we een wedstrijd. Meedoen? Deel je beste open lesmateriaal voor het mbo en maak kans op een cadeaubon van € 50,-.

De OEW wordt jaarlijks georganiseerd om open onderwijs wereldwijd onder de aandacht te brengen. 

Het delen van kennis in de vorm van open, gratis en kwalitatief lesmateriaal is een belangrijke activiteit tijdens de OEW. Want het draagt bij aan de opmars van open onderwijs.

Wij staan volledig achter de missie van OEW. En jij? Wil je meehelpen om de kwaliteit van open lesmateriaal in Nederland te verbeteren? Doe dan mee met de OEW-competitie en laat Nederland je beste open lesmateriaal voor het mbo zien.

In dit artikel lees je hoe je meedoet en welke voorwaarden er aan de competitie zijn verbonden. 

Trouwens, we hebben het hier in het bijzonder over de mbo-competitie. Ben je op zoek naar de andere wedstrijd waarin we je uitdagen om zoveel mogelijk lesmateriaal op Wikiwijs van nuttige reviews te voorzien? Ga dan naar deze pagina.

Hoe doe ik mee?

Simpel. Maak open lesmateriaal dat je wil insturen. Klaar? Deel het lesmateriaal via dit formulier. We vragen je om het webadres naar je lesmateriaal in te vullen en je e-mailadres achter te laten. Zo kunnen we contact met je opnemen als je gewonnen hebt.

De wedstrijd bestaat uit de volgende 2 categorieën:  

 • Nieuw: maak volledig nieuw lesmateriaal (2 x € 50,-).
 • Remix: maak nieuw lesmateriaal op basis van bestaande open bronnen (2 x € 50,-).

Uiteraard mag je lesmateriaal insturen dat is gemaakt met Wikiwijs. Maar dat is geen vereiste. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met materiaal dat je hebt gemaakt met de open source auteurstool Xerte. Met ander online materiaal maak je ook kans, zoals YouTube video’s en zelfgemaakte websites met opdrachten.

De mbo wedstrijd loopt van 5 maart tot en met 13 maart. Lesmateriaal dat eerder of later is gedeeld via het formulier kunnen we helaas niet voorleggen aan de jury. Bovendien moet je het lesmateriaal in de wedstrijdperiode hebben gemaakt. Eerder gemaakt lesmateriaal telt niet mee.

Deel jouw lesmateriaal

De jury kiest de winnende lessen

Na het einde van de competitie (13 maart) beoordeelt een vakkundige, objectieve jury het gedeelde open lesmateriaal.

We sturen elke winnaar een e-mail. Dus houd je inbox in de gaten. Uiteraard delen we open lessen van hoge kwaliteit graag met de rest van Nederland die fan is van open onderwijs. 

Daarom maken we de winnaars en het winnende lesmateriaal ook bekend in een nieuwsbericht op Wikiwijs.nl. Heb je dit liever niet? Dan kun je via het formulier laten weten dat je anoniem wil blijven.

 

Voorwaarden

 • De OEW-competitie is een actie van Kennisnet, met als doel het bevorderen van het maken en delen van kwalitatief open lesmateriaal.
 • Deelname geschiedt kosteloos.
 • Inzendingen die zijn gepubliceerd in de voorgenoemde actieperiode komen voor een prijs in aanmerking.
 • Deelname is alleen mogelijk voor personen boven de 18 jaar.
 • Grote partners van Wikiwijs, medewerkers van Kennisnet en commerciële partijen zijn uitgesloten van deelname.
 • Winnaars worden door Kennisnet geselecteerd volgens voorgenoemde criteria.
 • De makers van de beste lesmaterialen worden op de hoogte gesteld door middel van een e-mail aan het mailadres zoals dat is opgegeven in het formulier. Door deze e-mail te beantwoorden claimen zij hun prijs.
 • De prijs is een Bol.com cadeaubon t.w.v. €50,-. Winnaars ontvangen per email een unieke code die zij kunnen invoeren bij het bestellen van een product bij Bol.com.
 • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.