Van 7 tot 11 maart was het Open Education Week (OEW). Zoals elk jaar organiseerden we een wedstrijd. Dit keer vroegen we je om zoveel mogelijk lesmateriaal te beoordelen. Daarbij ging het niet alleen om de kwantiteit, maar ook om de kwáliteit van de reviews. Wie hebben gewonnen?

Normaal gesproken vragen we jullie zoveel mogelijk open lesmateriaal van hoge kwaliteit te delen op Wikiwijs tijdens OEW. Uiteraard in wedstrijdverband. Maar dit jaar pakten we het anders aan.

Het competitieve element bleef, maar het doel van de wedstrijd veranderde. We vroegen ons af: wie kan de meeste Wikiwijs-arrangementen beoordelen en daar de nuttigste reviews bij schrijven? 

Tromgeroffel.

De winnaars zijn:

  • Erwin van Dooren
  • Leneke Bustraan
  • Mandy de Bruijn
  • Pieter van Stiphout
  • Sofia Pellegrino

Gefeliciteerd! Jullie hebben een cadeaubon van 50 € gewonnen. Houd je inbox in de gaten, je krijgt een persoonlijke mail van ons.

Wat hebben we (tot nu toe) van jullie beoordelingen geleerd?

Allereerst de pluspunten. Waar werden jullie blij van? Met andere woorden: wanneer kan open lesmateriaal op Wikiwijs rekenen op een goede beoordeling? Als het materiaal:

  • compleet is en direct in de les kan worden gebruikt;
  • inhoudelijk klopt, geen onwaarheden bevat en niet achterhaald is;
  • overzichtelijk en helder is.

Nu de minpunten. Waar knappen de beoordelaars op af? Als het materiaal:

  • niet is afgemaakt;
  • kapotte links bevat;
  • ‘onjuist’ gemetadateerd is.

In dat laatste geval is het materiaal bijvoorbeeld gelabeld als een les die geschikt is voor het vak biologie. Maar de beoordelaar is het daar niet mee eens. En raakt enigszins teleurgesteld tijdens het lezen van het materiaal. Omdat diegene geen raakvlakken met biologie ziet. Hier hebben we waarschijnlijk te maken met een verschil in interpretatie tussen de maker en de zoeker.

Ten slotte viel ons het volgende op. Sommige lessen waarvan we dachten dat ze verouderd waren, zijn plotseling actueel geworden. Zoals lesmateriaal over stijgende brandstofprijzen. Of materiaal waarmee je aan Oekraïense bezoekers kunt uitleggen wat voor land Nederland is.

Waar gaat Wikiwijs werk van maken?

We zijn nog bezig om een lijst met actiepunten op te stellen. Zodat we op basis van de jullie input de kwaliteit van het lesmateriaal op Wikiwijs beter kunnen bewaken. 

Toch willen we alvast 2 thema’s met je delen die de komende tijd onze aandacht krijgen: metadata en kapotte links. Hoe denken we verbeteringen door te voeren op die gebieden? Allereerst door ons het volgende af te vragen:

  • Hoe kunnen we metadata scherper in de gaten houden, zodat de zoekresultaten beter passen bij de verwachtingen van degene die zoekt? Daarbij gaat het om inhoudelijke metadata (welk vak?) en metadata over het type lesmateriaal (is het een les, spel, werkblad etc.?).
  • Wat kunnen we doen om defecte hyperlinks te traceren en te ‘repareren’?

Welk lesmateriaal werd het beste beoordeeld?

We sluiten af met een tip voor hoogkwalitatief lesmateriaal. Meerdere beoordelaars schreven  zeer positieve beoordelingen bij het lesmateriaal van het Wereld Natuur Fonds.

Wil je op de hoogte blijven van de meest recente ontwikkelingen in de wereld van open lesmateriaal? Mis niks en meld je aan voor de nieuwsbrief. Of volg Wikiwijs op Twitter en LinkedIn.