De meest bekeken lessen op Wikiwijs zijn divers. Van computational thinking tot elektrisch booglassen en atlasvaardigheden. We hebben de top 15 van meest bekeken lessen samengesteld op basis van het aantal views tijdens het afgelopen schooljaar.

Ben je geïnteresseerd in een les? Klik op de titel van het digitale lesmateriaal en ontdek zelf waarom het Wikiwijs-arrangement zo populair is.

1. De quests van het Herbert Vissers College (vo)

Het overzicht van alle HVX Quests is het meest bezochte Wikiwijs-arrangement van afgelopen schooljaar. De Quests zijn gerangschikt per vak. Van Nederlands tot biologie en geschiedenis. Daarnaast vind je de weektaak in dit arrangement en bevat het een aantal quests die zijn gerelateerd aan de vrije tijd van de leerling.

> Bekijk de les

2. Computational thinking: leren programmeren met CodeKinderen (po en vo)

Met CodeKinderen leren leerlingen programmeren. En meer. Het laat leerlingen uit het po en de onderbouw kennismaken met de 21e eeuwse vaardigheid computational thinking. Een vaardigheid waarmee ze problemen kunnen oplossen. Op een creatieve manier. Met behulp van technologie.

> Bekijk de les

3. Oefenen met tekstverbanden en signaalwoorden (vo en mbo)

Op de 3e plaats staat het Wikiwijs-arrangement dat leerlingen in het vmbo en mbo de mogelijkheid geeft om te oefenen met tekstverbanden en signaalwoorden. Het doel? Tekstverbanden herkennen voor een beter begrip van teksten. En tekstverbanden toepassen tijdens het schrijven.

> Bekijk de les

4. Wiskunde op ’t R@velijn (vo)

Online wiskundeles voor de klassen 3 kader en 3 mavo. Het Wikiwijs-arrangement is een online leermethode die is gebaseerd op de stercollectie van VO-Content. Aangepast en verrijkt door de docenten van ’t Ravelijn.

> Bekijk de les

5. De tien tijdvakken van het verleden (vo)

We sluiten de top 5 af met een Wikiwijs-arrangement dat leerlingen de geschiedenis in laat duiken. Het lesmateriaal gaat in het bijzonder over de 10 tijdvakken. Van de Jagers en Boeren tot de Burgers en Stoommachines. Van de Grieken en Romeinen tot de Regenten en Vorsten.

> Bekijk de les

6. Lesmateriaal van ROC Noorderpoort: Gezondheidszorg & Welzijn (mbo)

ROC Noorderpoort gebruikt Wikiwijs als platform om lesinhoud te delen. In dit geval gaat het over Gezondheidszorg & Welzijn voor het 1e leerjaar van cohort 2019 op de locatie Groningen.

> Bekijk de les

7. Atlasvaardigheden leren met het Veluws College (vo)

Hoe geef je leerlingen atlasvaardigheden mee? Met de digitale aardrijkskundelessen van het Veluws College. Geschikt voor de 1e tot en met de 3e klas van de havo en het vwo.

> Bekijk de les

8. Werken met Excel: lesmateriaal van het Mondriaan College (vo)

Dit Wikiwijs-arrangement leert leerlingen omgaan met Excel. Het digitale lesmateriaal bevat theorie, instructiefilmpjes en opdrachten over verschillende onderwerpen. Van tabellen tot simpele formules en grafieken. Van lineaire grafieken tot markeringsregels voor cellen en wat-als formules.

> Bekijk de les

9. Brieven schrijven in het Engels met het Zoomvliet College (mbo)

Hier vind je Engelse briefopdrachten voor niveau A1 tot en met B2 (Europees Referentiekader). De opdrachten zijn met name toegespitst op Engelstalige correspondentie in de economische sector.

> Bekijk de les

10. De digitale Leeromgeving van Mens en Natuur op De Mavo VOS (vo)

De Mavo VOS heeft ervoor gekozen om een complete leeromgeving te maken voor leerlingen in de 1e en 2e klas. Voor de 1e klas is het vak Mens en Natuur onderverdeeld in 9 thema’s waaronder ecosystemen, zintuigen en het menselijk lichaam. Thema 10 tot en met 17 komen in de 2e klas aan de orde en gaan onder andere over planten, chemie en erfelijkheid.

> Bekijk de les

11. Studiewijzer Pedagogisch Werk Noorderpoort (mbo)

Zoals de titel doet vermoeden vind je hier uitgebreide informatie over de opleiding Pedagogisch Werk van ROC Noorderpoort (Gezondheidszorg & Welzijn).

> Bekijk de les

12. Studiewijzer Verpleegkunde Noorderpoort (mbo)

Dit arrangement bevat informatie over de mbo-opleiding Verpleegkunde bij Noorderpoort.

> Bekijk de les

13. Biologie voor klas 2 van de havo en het vwo (vo)

Dit arrangement bevat lesmateriaal voor het vak biologie. Het bestaat uit 5 hoofdstukken waarin de volgende onderwerpen achtereenvolgens worden behandeld: eten, opgroeien, het menselijk lichaam, gezondheid en voortplanting.

> Bekijk de les

14. Agrarische techniek: elektrisch booglassen (vo)

“Een las is een verbinding. Lassen betekent dan ook niets anders dan ‘verbinden’ of ‘samenvoegen’. Maar in de techniek wordt er een heel specifieke manier van samenvoegen mee bedoeld, namelijk het laten samensmelten van metalen delen.” En dat is precies waar dit arrangement over gaat.

> Bekijk de les

15. Zakelijke brieven schrijven: lesmateriaal van MBO Life Sciences (mbo)

Leerlingen kunnen zich hier voorbereiden op het schrijfexamen Nederlands door een zakelijke brief te leren schrijven. Het arrangement bestaat uit theorie, een voorbeeld en 2 opdrachten om mee te oefenen.

> Bekijk de les

Views vs. het onderwijs in de praktijk

We hebben de populariteit van de bovenstaande arrangementen gebaseerd op het aantal views. Wat kunnen we daarvan leren? Dat leraren niet de enige zijn die digitaal lesmateriaal op Wikiwijs bekijken.

Sterker nog, door les op afstand tijdens de lockdown kwam het arrangement van het Herbert Vissers College met stip binnen op nummer 1. Waarbij leerlingen waarschijnlijk verantwoordelijk zijn geweest voor de meeste views.

Hoe kunnen we erachter komen welke Wikiwijs-arrangementen het populairst waren bij de leraren? En hoe ontdekken we of die lessen daadwerkelijk voor de klas zijn ingezet? We vragen het aan jou. Stel je eigen lijst samen en mail ons je top 3. We zijn benieuwd naar de lessen die je afgelopen schooljaar zijn bijgebleven.