Huh? Lesmateriaal voor tijdens de zomervakantie? Dat is vast een redactiefout. Integendeel. We hebben bewust een zomers Wikiwijs-arrangement gemaakt met tips voor je leerlingen. Zodat ze ook buiten het klaslokaal kunnen blijven leren. Niet té schools, wel spelenderwijs. Want: vakantie is vakantie.

Hieronder geven we een aantal tips extra aandacht. Wil je meteen het volledige overzicht bekijken? Ga naar het Wikiwijs-arrangement: ‘Op avontuur met open lesmateriaal’.

De natuur in

Deze tips zijn voor de avonturiers die het liefst hun stevige schoenen aantrekken, het groen opzoeken en niet terugdeinzen voor een beetje modder.

IVN Natuureducatie organiseert allerlei zomeractiviteiten: van wandelingen tot excursies en open dagen. En speciaal voor de jonge natuurrangers organiseert IVN kinderenactiviteiten, zoals een slootjesdag in Vinkeveen en een watersafari bij de Maarsseveense Plassen.

Liever zelf een activiteit plannen? Op buitenlesdag.nl vind je meer dan 100 uitgewerkte buitenlessen en thuisopdrachten.

Op onderzoek uit en cultuur snuiven

Binnenblijven op een regenachtige dag en tóch de wereld onderzoeken. Kan dat?

Jazeker. Via Natuurwijzer.nl kunnen je leerlingen virtuele ontdekkingsreizen maken. Ze gaan terug in de tijd en bezoeken dino’s. Of ze kiezen ervoor om bibberend oog in oog te staan met een mammoet in de ijstijd.

Zijn de ontdekkingsreizigers weer veilig thuisgekomen? Dan kunnen ze even bijkomen in de huiskamer om die vervolgens om te toveren tot een laboratorium.

De Uitvindhoek heeft experimenten op Wikiwijs gezet, zodat je leerlingen laagdrempelig kennis kunnen maken met natuurkunde, scheikunde en biologie. Ze voelen geluid, maken ijs zonder vriezer, wekken elektriciteit op met een citroen en creëren een miniatuurversie van de Dode zee.

Na al die exacte vakken is het de hoogste tijd voor cultuur. Wat denk je van een privétour langs deze beroemde schilderijen?

Dit was een selectie uit de zomertips die we voor je op een rij hebben gezet in het Wikiwijs-arrangement: ‘Op avontuur met open lesmateriaal’. Je kunt er ook terecht voor lees- en luistertips, knutselopdrachten, raadsels en puzzels.

Wil je deze tips delen met je collega’s en ouders van je leerlingen? Niet gevreesd: we vinden het helemaal prima als je dit copy-paste. Want alles wat Wikiwijs publiceert is open en vrij toegankelijk.