Misschien was het je al opgevallen, het ontwerp van Wikiwijs heeft update gekregen. Na een periode van neutrale grijstinten, ter voorbereiding op deze vernieuwing, hebben we nu kleur en contrast toegevoegd aan de site.

Wanneer is een ontwerp goed?

Volgens de filosofie van industrieel ontwerper Dieter Rams is een ontwerp geslaagd als het voldoet aan zijn 10 principes van goed design.

Dit zijn de eerste 3 principes – goed design:

  1. is innovatief,
  2. maakt een product nuttig,
  3. is esthetisch.

In 2022 en het grootste deel van 2023 hebben we ons vooral beziggehouden met de innovativiteit (principe 1) en bruikbaarheid (principe 2) van Wikiwijs door nieuwe functies toe te voegen en bestaande functies te verbeteren.

Maar de afgelopen weken ging alle aandacht naar principe 3: goed design is esthetisch.

Een esthetischer uiterlijk

We hebben niet zomaar een kleurtje toegevoegd, de verzadiging verhoogd en aan de contrastknop gedraaid.

Nee, het uiterlijk is op zo’n manier verbeterd dat Wikiwijs nu niet alleen visueel aantrekkelijker is, maar ook een stuk overzichtelijker is.

Nu is de vraag: wat is er vernieuwd aan het uiterlijk?

Ten eerste is de zoekmachine nu makkelijker te gebruiken. Dankzij het contrastrijke design kun je sneller vinden wat je zoekt. De belangrijkste functies springen eruit, zodat je zonder moeite je weg vindt.

Ten tweede is je Wikiwijs-omgeving intuïtiever geworden. De elementen die je het meest gebruikt, staan op de voorgrond. Terwijl de achtergrondinfo subtiel aanwezig is. De heldere kleuren en het hogere contrast dragen bij aan een natuurlijke visuele hiërarchie die je helpt je te concentreren op je taken.

Ten derde de les-editor. Ook die heeft meer diepte gekregen. Waar de belangrijke bewerkingstools en content in het oog springen, leiden de minder essentiële elementen niet af. Dit alles maakt het samenstellen van lesmateriaal efficiënter en prettiger.

Kortom, het duidelijke contrast en de doordachte indeling van elementen zorgen voor een site die niet alleen mooier is, maar je ook beter in staat stellen open lesmateriaal te zoeken, maken en delen.

Tenminste, dat is de bedoeling.

Ervaar jij dat ook zo? Want dat is het belangrijkste.

We zijn benieuwd naar jouw mening. Wil je die geven? Mail naar info@wikiwijs.nl of bel 0800-321 22 33. Samen maken we Wikiwijs steeds beter.

PS We hebben het trouwens wel eens eerder gehad over Dieter Rams en de 10 principes van goed design, maar dan in relatie tot het ontwerpen van lesmateriaal.