Beeld en Geluid op School

Beeld en Geluid op School biedt een schat aan video- en audiomateriaal dat binnen het onderwijs gratis mag worden gebruikt. Iedere onderwijsinstelling kan gratis toegang aanvragen.

Naast losse video’s bieden wij ook thematische dossiers aan: materiaal waarvan door docenten zorgvuldig relevante fragmenten bijeen zijn gebracht tot een samenhangende collectie. Bovendien zijn er kant-en-klare lessen en lesplannen in LessonUp beschikbaar.

Geschiedenis

Wil je relevant beeld bij de onderwerpen van het eindexamen HAVO/VWO?

Beeldengeluidopschool.nl – researcher Rik Binnendijk – ontwikkelde samen met Marco van Vemde – geschiedenisdocent van het jaar 2021 – en zijn collega’s Bram, Arjen en Wilbert van het Lingecollege uit Tiel een aantal fragmentlijsten die relevant zijn voor de eindexamenonderwerpen van het vak geschiedenis HAVO en VWO.

Via de SLO-termen zijn onderwerpen gekozen uit het domein B en daar is bij verschillende subthema’s beeldmateriaal gevonden, op maat geknipt en in een lijst gezet. Bekijk de lijsten – gebruik de fragmenten in je les of tip je leerlingen op deze lijsten. Ze krijgen dan een beeld bij de examenstof – dat is extra toelichting die zeker goed van pas zal komen tijdens het examen.

Havo

  • domein B1: Historische context: Het Britse rijk 1585 – 1900.
  • domein B2: Historische context: Duitsland in Europa 1918 – 1991.
  • domein B3: Historische context: Historische context: Nederland 1948 – 2008.

VWO

  • domein B1: Historische context: Steden en burgers in de Lage Landen 1050 – 1700
  • domein B3: Historische context: China 1842 – 2001
  • domein B4: Historische context: Duitsland in Europa 1918-1991.

Thema racisme

Racisme bestaat ook in Nederland. Wat gaan we eraan doen?

Racisme is een structureel systeem dat bepaalde mensen bewust én onbewust uitsluit of minder kansen geeft, louter door hun huidskleur, nationaliteit, afkomst of cultuur.

Racisme zorgt ervoor dat vooral witte mensen macht hebben en positief in beeld komen: de meeste leerkrachten, schooldirecteurs, huiseigenaars, werkgevers, advocaten, rechters, journalisten, belangrijke politici, modellen, rijke mensen… zijn wit.

Racisme werd gebruikt om kolonisatie en slavernij goed te praten. Ook vandaag dient racisme nog om ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen te verantwoorden en zo te houden.

Beeld en Geluid verzamelde een aantal fragmenten rond dit thema. Je vindt ze hier.

Racisme

Rond het thema slavernijverleden heeft Beeld en Geluid een serie lesmateriaal gemaakt:

Slavernij

Lessen en lesplannen

De video’s en audio’s van Beeld en Geluid op School kunnen op allerlei manieren een rol vervullen bij het samenstellen van betekenisvol lesmateriaal. Inmiddels zijn in LessonUp al meer dan 150 van zulke lessen voor verschillende vakken gemaakt. Je kunt ze gratis gebruiken.

UITGELICHT

Kijk hoe Bram Olde Wieverink er vanuit zijn eigen interesse voor FC Twente en zijn opleiding Creative Business Saxion University of Applied Sciences deze geschiedenislessen economie ontwierp over de textielindustrie en voetval voor het vmbo – met dank aan de FC en hun mvo traject #scorenindewijk

Waar voetbal begon – Textielstad Enschede