Cybercrime

Cybercrime in het onderwijs

Lesmateriaal

In een tijd waarin cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit zich niet beperken tot grote bedrijven, maar ook de onderwijswereld steeds meer bedreigen, is het belangrijk om waakzaam te zijn. Hieronder vind u lesmateriaal geschikt voor zowel het primair als voortgezet onderwijs.

Waarom Cybercrime

Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit zijn niet alleen dreigingen voor grote bedrijven ver weg. Ook binnen het onderwijs worden de risico’s steeds groter. Enerzijds zijn er al voorbeelden van scholen die een ransomware aanval hebben gehad of getroffen zijn door een BEC fraude. Maar we hebben tussen de leerlingen ook potentieel toekomstige daders die we graag op het rechte pad willen houden. Je zal niet de eerste school zijn die in de examenperiode met een DDOS aanval te maken krijgt. Regelmatig zien we dat zo’n aanval die het netwerk platlegt is geïnitieerd door een leerling die niet zo goed geleerd heeft.

Kennisnet heeft in samenwerking met de politie en andere partners alle online materialen en initiatieven verzameld die in te zetten zijn in het onderwijs. Zowel voor het bijscholen van medewerkers of om mee te werken met je leerlingen. Heb je zelf nog materialen of initiatieven die je toe wil voegen aan deze pagina? Neem dan contact op met Harm le Grand (h.legrand@kennisnet.nl).