Erfgoed in het onderwijs

Erfgoedlesmateriaal voor PO en VO

De lessen, activiteiten en bronnen zijn gratis, gemaakt door erfgoedinstellingen (zoals musea en archieven) en direct inzetbaar in basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

Erfgoed verbindt heden, verleden en toekomst. Het geeft leerlingen een beeld van het verleden en draagt bij aan cultureel bewustzijn en reflectie op het heden.

Broncollecties

Archieven, bibliotheken en musea hebben gezamenlijke portals, beeldbanken en databases ingericht waarin hun collecties zijn te doorzoeken en voor iedereen te gebruiken. Een selectie:

  • Beeld en Geluid op school, relevant video- en audiomateriaal, speciaal geselecteerd voor het onderwijs.
  • Collectie Nederland, collecties van meer dan 100 musea met onder andere kunstwerken, monumenten en archeologische vondsten;
  • Delpher, een database beheerd door de Koninklijke Bibliotheek met miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften;
  • Europeana Classroom, tientallen miljoenen culturele objecten, zoals boeken, kunstwerken, foto’s, video’s en muziekopnames die relevant zijn voor het onderwijs;
  • Geheugen van Nederland, historische foto’s, films, tekeningen, schilderijen, handschriften, documenten en archeologische objecten.
  • Geschiedenislokaal, historische bronnen van plaatselijke culturele (erfgoed)instellingen zoals archieven, musea en bibliotheken.
  • Modemuze, platform voor mode en kostuumerfgoed, met collectiestukken van tientallen musea.
  • Nationaal Archief Fotocollectie, één miljoen foto’s geven een beeld bij gebeurtenissen uit de periode tussen 1865 en 1990.
  • Netwerk Oorlogsbronnen, bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog uit collecties van honderden organisaties; de Open data zijn geselecteerd op Wikimedia.
  • Open beelden, ruim 10.000 video’s uit de 20e eeuw met uiteenlopende onderwerpen;
  • Rijksstudio, bijna 450.000 afbeeldingen uit de collectie van het Rijksmuseum, zoals prenten, foto’s, schilderijen en beeldhouwwerken.

> Bekijk ook de regionale broncollecties

Regionaal aanbod

Provinciale en regionale platformen spelen een belangrijke rol in het toegankelijk maken van les- en bronmateriaal van erfgoed. Zij helpen als brugfunctie tussen scholen en erfgoedinstellingen.

Groningen en Drenthe: Kunst en Cultuur
Friesland: Erfgoed-onderwijs
Overijssel: Mijn Stad Mijn Dorp
Flevoland: Expertisecentrum Cultuureducatie
Gelderland: Reizen in de tijd
Noord-Holland: Plein C
Zuid-Holland: Kunstgebouw
Utrecht: Leerkrachten Kunstcentraal
Noord-Brabant: Erfgoed Brabant Academie

Lesaanbod toevoegen?

Wil je het lesmateriaal van jouw erfgoedinstelling ook vindbaar maken op deze themapagina?

Kijk in de handleiding hoe je dit doet.

Contact

Heb je vragen of tips voor verbetering? Of ken jij ander erfgoedlesmateriaal dat thuis hoort op deze pagina?

Laat het ons weten.