Een website die je helpt om video en audio in de klas te gebruiken

Op Beeld en Geluid op school vind je video- en audiomateriaal voor het po, vo, mbo, hbo & wo. Al het materiaal dat op deze website staat, mag je gratis hergebruiken. Bijvoorbeeld op je digibord of tijdens online lessen.

Beeld en Geluid is een van de grootste media archieven ter wereld. Je vindt er volledige radio- en televisieprogramma’s, of fragmenten daarvan. Verder kun je door krantenartikelen bladeren, politieke prenten bekijken, complete websites doorspitten, gifjes zoeken en je verwonderen over videogames.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft uit dit archief een collectie samengesteld die speciaal is bedoeld voor het onderwijs. Daardoor heb je nu een bijna onuitputtelijke bron van educatief materiaal tot je beschikking.

Je vindt er historisch materiaal, uit het begin van de 20e eeuw. Maar ook recent en actueel materiaal. Daarbij kun je denken aan het Journaal, het Jeugdjournaal, actualiteitenprogramma’s, documentaires en kunst- en cultuurprogramma’s. Het materiaal is onder andere uitgezonden door de Publieke Omroepen.

Op de website beeldengeluidopschool.nl staat het volledige educatieve aanbod. Bovendien vind je er een video met uitleg over de collectie en instructies over hoe je het materiaal kunt gebruiken in je lessen.

Aan de slag

Nadat je even hebt gebladerd door de collectie, vind je een documentaire die perfect aansluit bij het onderwijs dat je momenteel geeft. Mag je zomaar een fragment van deze documentaire laten zien in de klas?

Ja, dat mag. Het is materiaal is vrij toegankelijk en zelfs herbruikbaar. Daarvoor verlenen de rechthebbenden toestemming. Je kunt de volledige uitzending gebruiken, of een deel ervan. Dan knip je het fragment eruit dat je wilt laten zien.

Gratis, dat betekent vaak: reclames. Dat is hier niet het geval. Bovendien blijft het materiaal altijd online staan, zodat je volgend jaar dezelfde documentaire kunt laten zien, en geen foutmelding krijgt op het moment dat al je leerlingen er klaar voor zitten.

Waar moet ik beginnen?

Bekijk de onderstaande instructievideos. In slechts een paar minuten leer je hoe je dit platform kunt gebruiken.

Hoe krijg ik toegang?

Als je voor de klas staat, dan heb je gratis toegang tot het platform. Scholen in het po, vo en mbo kunnen gebruik maken van Entree Federatie (gratis dienst). Hogescholen en universiteiten kunnen inloggen via SURFconext. Hoe je precies toegang krijgt, lees je op de website van Beeld en Geluid op school.

Stel je vraag aan de redactie

Ben je op zoek naar een uitzending, maar lukt het je niet om die te vinden? Mail naar opschool@beeldengeluid.nl. De redactie helpt je graag verder. Ze zoeken het fragment op en vragen aan de rechthebbende of het gepubliceerd mag worden.

Heb je vragen over je account of wil je weten hoe je toegang krijgt tot Beeld en geluid op School? Bekijk de veelgestelde vragen of stuur een bericht naar bovenstaand e-mailadres.

Je kunt bij het platform niet alleen terecht met je vragen, maar ze verzorgen ook volledige trainingen. Online of op locatie bij jou op school.

Wil je niks missen? Word lid van de Facebookgroep waarin je wekelijkse tips krijgt over nieuwe programma’s en lesvideo’s.