Waarom zou je open lesmateriaal delen? Dat kost je toch alleen maar tijd? Valt mee hoor. Het is zo gepiept. Vooral op Wikiwijs.nl. En als niet alleen jij, maar ook al je collega-leraren open lesmateriaal delen, dan bespáárt het jullie zelfs tijd op de lange termijn.

We noemen het delen van open lesmateriaal ‘een slimme zet’. Waarom dan? Delen bespaart tijd, verhoogt de motivatie van leerlingen en verbetert de kwaliteit van het onderwijs. In het eerste deel van dit artikel lichten we deze redenen toe. En in het tweede deel leggen we je uit hoe je in 3 simpele stappen lesmateriaal deelt op Wikiwijs.nl

Kiezen én delen

Ten eerste het tijdbesparende effect.

Oké, toegegeven: lesmateriaal delen kóst inderdaad tijd. Een beetje. En een leeg Word-bestand omtoveren tot een kant-en-klare les: hoeveel tijd kost dat ongeveer?

Je kunt het delen van open lesmateriaal zien als een slimme investering die zich na verloop van tijd dubbel en dwars uitbetaalt – mits je collega-leraren in de rest van het land ook open lesmateriaal delen.

Hoe meer mensen lesmateriaal delen, hoe groter de kans is dat je iets tegenkomt dat precies past bij de les die je van plan bent te geven. Als dat zo is, mag je het materiaal gebruiken in de klas. Onaangepast. Of, als je er tijd voor hebt, kun je er je eigen draai aan geven. (Want open lesmateriaal op Wikiwijs.nl mag je hergebruiken én aanpassen.)

Dus, als je het grotere geheel in beschouwing neemt, zal het delen van open lesmateriaal je uiteindelijk tijd besparen.

Ten tweede het motivatieverhogende effect.

Dankzij de gedeelde lessen van je collega’s kun je meer variatie aanbrengen in het onderwijs dat je geeft. (En omgekeerd: als jij je lessen deelt, kunnen je collega’s hiervan profiteren.) Naarmate het aanbod van open lesmateriaal groeit, kun je kiezen uit meer verschillende soorten leermateriaal. Zo kun je inspelen op de uiteenlopende leerstijlen en interesses van je leerlingen, wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan hun motivatie om te leren.

En verder: in de meeste gevallen is online open lesmateriaal actueler dan de boeken. Door op de actualiteit in te haken is de kans groter dat je aansluit op de belevingswereld van je leerlingen. Dit kan ze beter motiveren – vooral als ze weten waarom zie iets leren en wat ze met die kennis en vaardigheden kunnen bereiken in hun eigen leven.

Je kunt nog een stap verder gaan. Heb je ooit overwogen om je leerlingen actief te betrekken bij het samenstellen en verbeteren van open lesmateriaal dat je deelt? Bijvoorbeeld door ze nieuwe content te laten creëren of ze uit te nodigen om feedback te geven op bestaand materiaal? Leerlingen op die manier betrekken, geeft ze een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid – wat motivatieverhogend werkt.

Ten derde het kwaliteitsverbeterende effect.

Open lesmateriaal is vrij toegankelijk voor iedereen en biedt gelijke kansen voor alle leerlingen. Ongeacht hun sociaaleconomische achtergrond. Het delen van open lesmateriaal kan daarom bijdragen aan een inclusieve leeromgeving, waarin alle leerlingen de kans krijgen om te leren en zich te ontwikkelen.

Bovendien zorgt het delen van open lesmateriaal voor de uitwisseling van kennis en informatie in het onderwijs. Dit kan bijdragen aan het ontstaan van actuele (daar is ‘ie weer) en relevante lesmaterialen die beter aansluiten bij de behoeften van leerlingen.

In een ideale wereld verbetert het delen van open lesmateriaal de samenwerking en peer-review in het onderwijs. Het gezamenlijk ontwikkelen en feedback geven op elkaars werk is leerzaam en dus gunstig voor de professionalisering van leraren (en dus voor de kwaliteit van het onderwijs).

Momenteel zijn we, samen met een aantal andere organisaties, aan het ontrafelen hoe we open lesmateriaal optimaal kunnen benutten om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Daar lees je meer over op Impuls Open Leermateriaal.

Zo deel je open lesmateriaal op Wikiwijs (een eenvoudig 3-stappenplan)

Heb je lesmateriaal beschikbaar als Word-, PowerPoint- of pdf-bestand dat je met collega’s wilt delen? Doorloop dan de volgende 3 stappen.

Stap 1. Nieuw lesmateriaal delen

  • Ga naar Wikiwijs: www.wikiwijs.nl en klik op Deel een bestand of link.
  • Selecteer de school waar je werkt of log in met je Entree-account. Nog geen account? Maak dan een Entree-account aan. Kom je er niet uit? Kijk in de handleiding hoe je een account aanmaakt.
  • Nadat je hebt ingelogd verschijnt een overzicht van het leermateriaal dat je eerder hebt gedeeld. Klik op de knop + Nieuw en kies of je een bestand of link wilt delen.

Stap 2. Eigenschappen invullen

  • Selecteer het bestand dat je wilt uploaden of voer de link in, afhankelijk van je keuze.
  • Wil je de les beter vindbaar maken voor collega-leraren? Vul de eigenschappen van het lesmateriaal zo volledig mogelijk in.

Stap 3. Opslaan en delen

  • Ben je klaar? Klik dan op de knop Opslaan. Zo beland je weer op het overzicht van al je gedeelde lesmateriaal.
  • Als je bij de optie Zichtbaarheid hebt gekozen voor Openbaar dan is het materiaal na een paar minuten vindbaar op Wikiwijs.nl.
  • Wil je het materiaal op een later moment online zetten? Selecteer dan de optie Niet openbaar.

In het vervolg geen enkele tip missen? Meld je aan voor de Wikiwijs nieuwsbrief en volg ons op Twitter en LinkedIn.