Wie geven je toegang tot een digitale collectie open leermiddelen met ruim 408.000 lessen? Hint: het zijn mensen

Het ontwerp waar je nu naar kijkt. De letters die je nu leest. Het logo links bovenaan het scherm. De Wikiwijs zoekfunctie waarmee je lesmaterialen vindt die het beste bij jouw lessen passen. Alles wat je ziet, is bedacht en gemaakt door mensen. Wie zitten hierachter?

In dit artikel ontrafel je de menselijke kant van Wikiwijs. Je ontdekt wie voor Wikiwijs werken. We introduceren de teamleden die samen met leermiddelspecialisten themapagina’s maken, communities starten en lesmateriaal beoordelen.

Van links naar rechts: Kaj, Gerard, Andreas, Linda, Jan-Bart, Soufiane, Lalibel

Leer de mensen kennen

Linda le Grand en Lalibel Mohaupt zijn de community managers. Zij begeleiden leraren en organisaties die via Wikiwijs willen bijdragen aan de vooruitgang van open onderwijs.

Linda werkt sinds 2012 voor Wikiwijs en is sindsdien het aanspreekpunt voor gebruikersgroepen waaronder stichting VO-content en e-klassen. Ze faciliteert bovendien gebruikerstesten en ze schrijft handleidingen.

Grote kans dat je Linda ontmoet op een vakbeurs waar ze presentaties of workshops geeft. Op 17 januari blikte ze terug op 10 jaar Wikiwijs, samen met domeinmanager Jan-Bart de Vreede tijdens een I-talk op OnderwijsInzicht.

Lalibel is community manager sinds januari 2018. Ze heeft persoonlijk contact met elke leermiddelspecialist. Haar missie? Samen met leraren de kwaliteit en beschikbaarheid van open leermateriaal verbeteren. Verder coördineert ze communities en themapagina’s.

Hoe ervaart zij de sfeer in team Wikiwijs? ‘Iedereen in het team is ontzettend enthousiast over het openbare aspect van Wikiwijs’ vertelt Lalibel. ‘Dit maakt de sfeer constructief en positief wat samenwerken met collega’s plezierig maakt.’

Linda en Lalibel verbinden Wikiwijs met de mensen die open onderwijs in de praktijk willen verbeteren.

Achter de schermen

Van een domeinmanager tot een productmanager en een Scrum Master. Van programmeurs tot een technisch specialist en een interaction designer. Zij houden de software draaiend, maken Wikiwijs toekomstbestendig en verbeteren het product op basis van feedback uit het veld.

De leden van team Wikiwijs die zich achter de schermen bewegen zijn net zo belangrijk als de community managers die leraren en organisaties begeleiden.

Hoe werken we samen in team Wikiwijs?

Sprinten naar de toekomst

Feedback uit de praktijk komt via de community managers Linda en Lalibel terecht bij productmanager Kaj Schneider, die zich ontfermt over de toekomst van Wikiwijs. Hij zorgt ervoor dat Wikiwijs zich continu verbetert.

Team Wikiwijs heeft de agile-methode scrum omarmd. Elke 2 weken plannen we een sprint. Tijdens een sprint werken de programmeurs 2 weken aan verschillende actiepunten. De ene keer staat een sprint in het teken van feedback uit de praktijk. De andere keer komt het actiepunt voort uit de noodzaak om de software actueel te houden, zodat Wikiwijs toekomstbestendig blijft.

Na afloop van de sprint reflecteren we op het resultaat en stellen we vast wat we tijdens de volgende sprint moeten doen om Wikiwijs te verbeteren.

Heb jij verbetersuggesties voor Wikiwijs? Bel of mail ons. We horen graag van je.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg Wikiwijs op Twitter en LinkedIn.