Wikiwijs is een themapagina rijker. Ditmaal is het een pagina die zich uitsluitend op erfgoed richt. Waarom erfgoed? Erfgoed in het onderwijs geeft leerlingen een beeld van het verleden. Bovendien draagt het bij aan cultureel bewustzijn en reflectie op het heden. De beschikbare lessen op de themapagina zijn gemaakt door erfgoedinstellingen en mag je gratis gebruiken in de klas.

Materieel en immaterieel cultureel erfgoed is van onschatbare waarde. Wil jij je leerlingen laten ontdekken waarom? Breng erfgoed tot leven in je klas met het digitale lesmateriaal dat je vindt op de nieuwe Wikiwijs themapagina erfgoed.

Erfgoedlesmateriaal voor het po en vo

In samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) hebben we het afgelopen jaar digitaal erfgoedlesmateriaal verzameld. Het resultaat zie je op de bijbehorende themapagina. De pagina bevat links naar digitaal lesmateriaal dat gemaakt is door erfgoedinstellingen zoals musea en archieven.

De lessen, activiteiten en bronnen waar de themapagina naar verwijst zijn vrij toegankelijk en herbruikbaar. Dat betekent: je mag de lessen gebruiken in je onderwijs zonder eerst toestemming te moeten vragen aan de maker. Want die heeft al toestemming gegeven. Dat is het voordeel van open lesmateriaal (en het is gratis).

Het beschikbare erfgoedlesmateriaal is geschikt voor het primair- en voortgezet onderwijs, waarvan de meeste lessen het beste aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs.

Navigeren door de Wikiwijs themapagina erfgoed

Stel, je wilt erfgoed verwerken in het onderwijs dat je geeft. Hoe begin je? En waar vind je wat je zoekt? Op de themapagina ontdek je verschillende manieren waarop je erfgoed in jouw onderwijs kunt verwerken.

We hebben de themapagina onderverdeeld in de volgende 3 categorieën, zodat je snel materiaal kunt vinden dat aansluit bij je lessen:

  • Algemeen
  • Verdieping
  • Op locatie

De 1e categorie (‘Algemeen’) is het startpunt. Je kunt door lesmateriaal bladeren per vak: van Nederlands tot scheikunde, filosofie en handvaardigheid. Of je kijkt naar de jaarkalender en laat je inspireren door een bijzondere dag die eraan komt. De kalender verbindt relevant lesmateriaal aan bepaalde dagen in het jaar, zoals de Nationale Indië Herdenking, Wereldvluchtelingendag en Driekoningen.

In de 2e categorie (‘Verdieping’) blader je met gemak door uiteenlopende onderwerpen gerelateerd aan erfgoed. De ‘Verdieping’ bestaat uit 6 thema’s, waaronder de 10 tijdvakken, kunst en cultuur, burgerschap en tradities.

In de 3e categorie (‘Op locatie’) hebben we het lesmateriaal gerangschikt per provincie. Bovendien vind je in deze categorie tips voor activiteiten die je leerlingen thuis kunnen doen.

Nog steeds op zoek?

Ben je op zoek naar een specifiek onderwerp, maar kun je er niks over vinden in een van de bovenstaande categorieën? Tip: probeer het eens met de zoekfunctie. Dat is een snelle manier om te achterhalen of je niets over het hoofd hebt gezien.

We zijn op dit moment (nog) niet zover dat al het gedigitaliseerde erfgoedlesmateriaal van elke erfgoedinstelling op de themapagina staat. De pagina staat nét live en we breiden de pagina uit. Hoe?

Steeds meer musea, archieven en andere erfgoedinstellingen maken hun materiaal vindbaar via de themapagina. Ondertussen zorgen wij ervoor dat het beschikbare materiaal niet veroudert. Ten slotte kun jij ook meehelpen om de themapagina uit te breiden en actueel te houden.

Zo help je mee

Wil je erfgoed in je onderwijs integreren, maar kun je geen lesmateriaal vinden bij het onderwerp dat je in gedachten hebt? Of heb je juist erfgoedlesmateriaal gevonden dat niet op de themapagina staat, maar daar wel thuishoort? Geef het door via het contactformulier en we gaan zo snel mogelijk voor je aan het werk.

Misschien heb je geen tijd om te wachten totdat jouw felbegeerde les opeens online staat dankzij de gouden tip van een collega-leraar. Dan is er nog een laatste optie: zelf de broncollecties doorspitten en een les voorbereiden met de editor van Wikiwijs.

Op de themapagina staat een overzicht van de meest uitgebreide broncollecties van binnen- en buitenland. Dit zijn digitale collecties van erfgoedinstellingen die je mag doorzoeken, bijvoorbeeld: Beeld en Geluid op school, Collectie Nederland en Europeana Classroom. Het materiaal dat je vindt, mag je kosteloos gebruiken in je les.