Samen met de MBO-raad, SaMBO-ict en Wikiwijs leermiddelspecialisten hebben we de afgelopen maanden de collectie aan digitaal lesmateriaal voor het mbo uitgebreid. We ontvingen links naar waardevol lesmateriaal van jou en je collega’s. Het resultaat staat nu gerangschikt per sector op themapagina’s. 

In april informeerden we je al over de nieuwe themapagina’s op Wikiwijs. De centrale plek waar we digitaal lesmateriaal systematisch rangschikken en kosteloos online zetten.

De themapagina’s voor het po en vo hadden we destijds keurig gestructureerd. Maar de hoeveelheid open lesmateriaal voor het mbo bleef groeien. Daarom hebben we een aantal maanden gewacht om het lesmateriaal te ordenen.

Nu is het zover.

Hieronder staan de 11 categorieën lesmateriaal voor het mbo:

  1. Techniek en gebouwde omgeving;
  2. Mobiliteit, transport, logistiek en maritiem;
  3. Zorg, welzijn en sport;
  4. Handel;
  5. Ict en creatieve industrie;
  6. Voedsel, groen en gastvrijheid:
    1. Dier, groene ruimte en voeding;
    2. Horeca, bakkerij, toerisme en facilitair;
    3. Uiterlijke verzorging;
  7. Zakelijke dienstverlening en veiligheid;
  8. Specialistisch vakmanschap;
  9. Entree-opleidingen;
  10. Burgerschap;
  11. Taal en rekenen.

Techniek en gebouwde omgeving

Van schilderinstructies tot theorie over elektriciteit en microbiologische analysemethodes.

Kan het nóg diverser? Via deze themapagina zetten leerlingen robots in bij productie, zoeken ze storingen  bij vliegtuigsystemen of leren ze de basisbegrippen over hydrauliek en pneumatiek.

Mobiliteit, transport, logistiek en maritiem

Ter land, ter zee en in de lucht. Hoe ziet een werkdag van een machinist eruit? Hoe is het om in de haven te werken? Wat doet een steward(es)?

Hier vind je lesmateriaal waarmee je leerlingen in beweging blijven. Ze leren over de functies bij de NS, stappen in een vliegsimulator en ontdekken hoe de 10 grootste schepen ter wereld eruit zien.

Zorg, welzijn en sport

Met het lesmateriaal dat op deze themapagina staat, bereid je leerlingen voor op een vitaal beroep in de gezondheidszorg of het onderwijs. Bovendien komt sport en fitness aan de orde.

Het lesmateriaal varieert van een e-learningmodule over gezonde voeding tot instructievideo’s voor verpleegkunde en videolessen over pedagogisch werk.

Handel

Deze themapagina gaat onder andere over marketing, fairtrade, koopgedrag en reclame. Maar de pagina gaat verder dan handel.

Het bevat lesmateriaal over ondernemerschap, financiële administratie en personeel. Je leerlingen krijgen bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen. Hoe maak je een ondernemingsplan, wat is een journaalpost en hoe houd je een sollicitatiegesprek?

Ict en creatieve industrie

Op deze themapagina vind je lesmateriaal over communicatie, media, design, ict, entertainment en evenemententechniek. Hieronder staat een greep uit het lesmateriaal weergegeven:

  • videolessen over grafische vormgeving;
  • filmanalyse;
  • lessen Office 365;
  • interview met een geluidstechnicus;
  • werkzaamheden van een grimeur.

Voedsel, groen en gastvrijheid

Bovenstaande onderwerpen zijn verdeeld over 3 themapagina’s.

Op de themapagina Dier, groene ruimte en voeding vind je lesmateriaal over de veehouderij, akkerbouw, huisdieren, biodiversiteit en gezond eten.

De pagina Horeca, bakkerij, toerisme en facilitair bevat open lesmateriaal over hygiëne in de keuken, brood bakken, duurzaam toerisme en professionele schoonmaaktechnieken.

Op Uiterlijke verzorging staat materiaal over haar-, schoonheids- en voetverzorging. Bovendien is de pagina gevuld met online modules over financiële administratie.

Zakelijke dienstverlening en veiligheid

Hier vind je alles over administratie, personeel, veiligheid en economie. De themapagina heeft een aantal raakvlakken met de hierboven beschreven pagina over handel. Zoals (financiële) administratie en personeel. Daarnaast kunnen je leerlingen ontdekken hoe het werk van portiers in het uitgaansleven eruit ziet, het begrotingsspel spelen en via Youtube meelopen met de zeehavenpolitie en douane.

Specialistisch vakmanschap

Dé plek om te leren over het werk van een opticien, audicien en creatievelingen zoals leerbewerkers, zadelmakers, diamantslijpers en goudsmeden. Daarnaast komt tandtechniek en financiële administratie voor (kleine) bedrijven aan de orde.

Entree-opleidingen

Met het lesmateriaal dat op deze themapagina staat, bereid je studenten voor op assisterende functies in de volgende sectoren van de arbeidsmarkt:

  • zorg en dienstverlening;
  • bouwen, wonen en verkopen;
  • mobiliteit en techniek;
  • voedsel, dier en leefomgeving.

Burgerschap

Op de themapagina Burgerschap vind je een verzamelarrangement dat Kennisnet speciaal heeft ontwikkeld voor het vak burgerschap in het mbo. De arrangementen zijn onderverdeeld in de 4 dimensies waaruit het vak bestaat:

  • politiek-juridisch;
  • economisch;
  • sociaal-maatschappelijk;
  • vitaal.

Taal en rekenen

Van breuken vermenigvuldigen en zakelijke brieven schrijven tot sondevoedingsommen voor vakgericht rekenen. Op deze themapagina staan arrangementen waarmee je leerlingen kunt lesgeven op het gebied van (vakgericht) rekenen, lezen, schrijven, presenteren en verslagen maken.

Wil je de eerste zijn die een nieuwe themapagina met open en kosteloos lesmateriaal bezoekt? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg Wikiwijs op Twitter.