Hilde Ombelets (62) werkt op het Heilig-Grafinstituut in Bilzen. De stad ligt net over de grens in België, halverwege tussen Hasselt en Maastricht. Ze geeft scheikunde aan leerlingen in de bovenbouw. Net als de meesten van jullie gaf ze les op afstand tijdens de lockdown.   

In dit artikel lees je hoe zij haar leerlingen via het internet probeerde te motiveren.

De lockdown

14 maart gingen de scholen dicht in België. Het klaslokaal liep leeg en het curriculum bleef vol. De leerplandoelstellingen waren vastgesteld en het onderwijs ging door, ongeacht de situatie.

“Nadat de coronamaatregelen van kracht gingen, was online onderwijs plotseling de norm” vertelt Hilde. “Vandaar dat in het begin de Elektronische Leeromgevingen (ELO) in het hele land overbelast raakten.”

Niemand had verwacht dat alle leraren en leerlingen vanwege een lockdown opeens tegelijkertijd zouden inloggen om 9 uur ’s ochtends voor een online les.

De zoektocht

Het onderwijs had zich verplaatst naar een fictief klaslokaal op het internet. Leraren videobellen met 24 leerlingen tegelijk en posten Youtube filmpjes na een spoedcursus vloggen.

“Is dit de enige manier waarop we onze leerlingen kunnen bereiken?” vraagt Hilde zich hardop af. Ze wilde haar leerlingen motiveren. Voornamelijk klassikaal lesgeven via het internet aan een groep pubers leek haar op den duur minder geschikt. “Mijn echtgenoot is ook leraar en hij suggereerde Wikiwijs als oplossing. Eerst zocht ik naar lesmateriaal, daarna ontdekte ik Wikiwijs Maken. Ik was direct verkocht.”

Hilde maakt nu arrangementen in Wikiwijs volgens een eigen formule. Hieronder lees je achtereenvolgens hoe ze lessen maakt en hoe ze die integreert in het dagelijks onderwijs.

De formule

Dit is een voorbeeld van een les van Hilde: Voorspellen en opstellen van redoxreacties

Een arrangement van Hilde herken je aan de volgende eigenschappen:

  • De arrangementen zijn gebaseerd op de lesmethode en het leerboeken waarmee ze scheikunde geeft op haar school.
  • Het lesmateriaal is met respect voor auteursrecht ontwikkeld.
  • Een specifieke titel omschrijft glashelder waar de les over gaat.
  • Korte blokken tekst met koppen zorgen voor structuur.
  • Ondersteunende foto’s en video’s maken het arrangement duidelijker en aantrekkelijker.
  • Een vast onderdeel over de actualiteiten brengt de lesstof tot leven.
  • Het arrangement eindigt met een toets waarin de leerplandoelstellingen zijn verwerkt.
  • Na de test ontdekken de leerlingen direct waarom een antwoord goed of fout is dankzij ingebouwde feedback.

De bovenstaande formule verandert pas in een succesformule als je de lessen volledig integreert in het dagelijks onderwijs. Hoe heeft Hilde dat voor elkaar gekregen?

Lesgeven in lockdown

Hilde legt de verantwoordelijkheid bij de leerlingen neer. Ze heeft haar lessen voor de rest van het schooljaar ingepland in de digitale agenda van de ELO.

“Leerlingen loggen in, zoeken het vak scheikunde op en zien direct een hyperlink naar het Wikiwijs-arrangement dat ik heb gemaakt” vertelt ze. “Ze slaan de link op als bladwijzer en volgen de les wanneer het hen uitkomt. Overdag of ’s avonds. Dat maakt niet uit. Vóór de vastgestelde deadline moeten ze het bewijs van deelname, de testresultaten en hun eigen aantekeningen uploaden.”

De leerlingen hebben meer verantwoordelijkheid gekregen. Dat is duidelijk. Maar is het Hilde ook gelukt om hen tijdens de lockdown te motiveren?

Enthousiasme vanaf een afstand

Hilde’s leerlingen zijn enthousiast, intrinsiek gemotiveerd en ze volgen de lessen zelfstandig” vertelt Hilde. “Zelfs leerlingen die de meeste aandacht nodig hebben volgen de Wikiwijs-arrangementen keurig op tijd. Ik krijg positieve reacties en constructieve feedback op mijn arrangementen van betrokken leerlingen.”

Voor Hilde is Wikiwijs een blijvertje. “Ik kijk ernaar uit om weer fysiek voor de klas te staan waar ik mijn arrangementen zal projecteren op het Smartboard en de reactie van mijn leerlingen weer in levenden lijve mag zien.”

Jouw verhaal

Wil jij graag met collega-leraren delen hoe je op afstand hebt lesgegeven tijdens de lockdown? Neem contact op met Wikiwijs. We zijn benieuwd naar jouw verhaal.