Voor welke vraag over Wikiwijs zou jij de telefoon pakken of een e-mail sturen? Zelfs daarop hebben wij een antwoord. 

In dit vervolgartikel over de servicedesk van Kennisnet, waar je onder andere met vragen over Wikiwijs terechtkunt, hebben we de veelgestelde vragen per onderwerp gecategoriseerd. Inclusief antwoorden. Ben je benieuwd waarvoor jij en je collega’s het meest contact opnemen?

Een account aanmaken en inloggen

Bij Wikiwijs log je in via Entree Federatie. Het is een single sign-on systeem dat Kennisnet beheert.

Is jouw school aangesloten op Entree Federatie? Dan kun je bij Wikiwijs inloggen met je schoolaccount. Of jouw school is aangesloten zie je in dit overzicht.

Werk je op een school die niet is aangesloten op Entree Federatie? Het is ook mogelijk om een persoonlijk Entree-account aan te maken. Hiervoor heb je alleen een e-mailadres nodig.

Op de servicedesk komen onder andere de volgende vragen binnen over accounts en inloggen:

Het lukt me niet om in te loggen, ik krijg de foutmelding dat mijn sessie is verlopen. Wat moet ik doen?

Probeer eerst de cookies te verwijderen voordat je inlogt. Lukt dat niet? Start je browser in privé- of incognitomodus en probeer opnieuw in te loggen.

❓ Help! De arrangementen die ik heb gemaakt zijn verdwenen. Hoe vind ik het materiaal terug?

Als opeens lesmateriaal ontbreekt in je account, terwijl je zeker weet dat het is opgeslagen of gepubliceerd, dan heb je waarschijnlijk met een ander account ingelogd. Je hebt bijvoorbeeld op school een arrangement gemaakt. Nu ben je thuis (automatisch) ingelogd met een persoonlijk Entree-account en zie je het nieuwe arrangement niet omdat het alleen is gekoppeld aan het schoolaccount.

Wil je altijd jouw lesmateriaal zien nadat je inlogt, met welk account dan ook? Gebruik de mogelijkheden van Wikiwijs Teams en nodig beide accounts uit om deel te nemen aan een Team.

❓ Ik wil digitaal lesmateriaal zoeken op Wikiwijs. Heb ik een account nodig?

Nee, net zoals bij een zoekmachine kun je op Wikiwijs zonder account zoeken. Voor het delen en maken van lesmateriaal heb je wel een account nodig. Op die manier kun je de lessen in de toekomst beheren en bewerken.

Digitaal lesmateriaal maken

Wikiwijs bestaat uit 3 basiselementen: zoeken, delen en maken. Over het maken van lesmateriaal krijgen we de meeste vragen.

❓ Hebben jullie een handleiding voor het maken van lesmateriaal?

Jazeker, de handleiding begint met een introductievideo zodat je snel aan de slag kunt gaan.

❓ Hoe voeg ik elementen toe aan een arrangement?

De rubriek Inhoud maken van de handleiding beschrijft hoe je de inhoud van een arrangement opbouwt met elementen. Wil je meer weten? We leggen je graag telefonisch uit wat elementen zijn en hoe ze werken.

❓ Zijn de arrangementen die ik zelf maak altijd vindbaar voor anderen via Google?

Nee. Wil je jouw les openbaar maken? Ga naar het tabblad Publiceren en vink de checkbox Mijn les is vindbaar voor anderen via Wikiwijs of Google aan. Klik vervolgens op Wijzigingen opslaan.

Wil je dit niet? Haal het vinkje weg. Alleen mensen met wie je de url van het arrangement deelt, kunnen dan de les raadplegen. Op die manier bepaal jij wie de les gebruikt. Let op: het kan even duren voordat het arrangement verdwijnt uit Google’s zoekresultaten.

❓ Hoe werk ik samen met collega’s aan arrangementen?

Start een team in Wikiwijs Maken. In dit deel van de handleiding lees je hoe je collega’s uitnodigt en samen lessen maakt.

Van leraren die de zoekfunctie gebruiken, krijgen we regelmatig de onderstaande vraag:

❓ In een arrangement dat ik heb gevonden staat een verlopen hyperlink. Waar meld ik dat?

Neem contact op met de maker van het arrangement via het colofon. Ook voor inhoudelijk commentaar benader je het beste de auteur.

Privacy

❓ Ik wil liever niet dat een persoonlijk profiel voor mij wordt aangemaakt in Wikiwijs. Kan dat?

Voor een zoekopdracht in Wikiwijs heb je geen profiel nodig. Een profiel is pas noodzakelijk als je arrangementen wil maken en delen. Achteraf je profiel verwijderen? Dat kan. Neem in dat geval contact op met de servicedesk. Je gepubliceerde arrangementen kun je dan bewaren, maar niet meer bewerken.

❓ Is Wikiwijs geschikt voor portfolio’s met beoordelingen, vooruitgang en andere persoonsgegevens van leerlingen?

Nee, daar is Wikiwijs niet voor bedoeld. De persoonlijke gegevens kunnen geïndexeerd worden door Google. We krijgen soms meldingen dat gezondheidsgegevens en persoonlijke ontwikkeling van leerlingen vindbaar zijn. Dat is absoluut niet de bedoeling. Deze informatie verwijderen we meteen. Daarnaast adviseren we de auteur om contact op te nemen met Google om de gegevens te laten verwijderen.

Auteursrecht

Ik wil een afbeelding uit het lesmateriaal dat wij op school gebruiken in een van mijn arrangementen plaatsen. Mag dat?

Nee, tenzij je expliciet toestemming hebt gekregen van de auteur om het materiaal te gebruiken. In elk ander geval mag op Wikiwijs alleen werk staan dat geen inbreuk maakt op het auteursrecht.

We krijgen regelmatig meldingen van uitgeverijen dat hun content in arrangementen is geplaatst zonder  toestemming. In dat geval verwijderen we het materiaal zo snel mogelijk en koppelen we dat terug aan de melder en auteur. We geven overigens nooit je persoonsgegevens door aan uitgeverijen. Meer weten over dit onderwerp? Lees het artikel Auteursrecht en digitaal lesmateriaal: waar houd je rekening mee?

Stel je vraag

In dit vervolgartikel over de servicedesk hebben we je laten zien over welke onderwerpen we de meeste vragen ontvangen. Op de website van Wikiwijs gaat de lijst met veelgestelde vragen verder.

Blijft jouw vraag onbeantwoord? Stuur een e-mail of bel 0800-321 22 33.

Wil je weten wat de servicedeskmedewerkers Rick, Danny, Sander, Eva of Tomás doen nadat je een vraag hebt gesteld? Lees het eerste artikel over de servicedesk.