Beschermd: Freudenthal Instituut
Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is.
Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is.
Cybercrime neemt steeds grotere vormen aan. Het is een zaak van de maatschappij en óók van belang binnen het onderwijs. Scholen worden getroffen, maar leerlingen kunnen ook potentiele daders zijn.
In een tijd waarin cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit zich niet beperken tot grote bedrijven, maar ook de onderwijswereld steeds meer bedreigen, is het belangrijk om waakzaam te zijn. Hieronder vind u lesmateriaal geschikt voor zowel het primair als voortgezet onderwijs.
Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit zijn niet alleen dreigingen voor grote bedrijven ver weg. Ook binnen het onderwijs worden de risico’s steeds groter. Enerzijds zijn er al voorbeelden van scholen die een ransomware aanval hebben gehad of getroffen zijn door een BEC fraude. Maar we hebben tussen de leerlingen ook potentieel toekomstige daders die we graag op het rechte pad willen houden. Je zal niet de eerste school zijn die in de examenperiode met een DDOS aanval te maken krijgt. Regelmatig zien we dat zo’n aanval die het netwerk platlegt is geïnitieerd door een leerling die niet zo goed geleerd heeft.
Kennisnet heeft in samenwerking met de politie en andere partners alle online materialen en initiatieven verzameld die in te zetten zijn in het onderwijs. Zowel voor het bijscholen van medewerkers of om mee te werken met je leerlingen. Heb je zelf nog materialen of initiatieven die je toe wil voegen aan deze pagina? Neem dan contact op met Harm le Grand (h.legrand@kennisnet.nl).
Een aantal scholen rond Gorinchem verzamelen en bundelen vanuit het project ‘Sterk Techniekonderwijs Gorinchem en Altena leermaterialen die ingezet kunnen worden bij programmeren en computational thinking in het vmbo.om het techniekonderwijs op het vmbo te versterken ’.
Een aantal scholen rond Gorinchem verzamelen en bundelen leermaterialen die ingezet kunnen worden bij programmeren en computational thinking in de 4 leerjaren van het vmbo. Deze scholen werken samen om het techniekonderwijs op het vmbo te versterken vanuit het project ‘Sterk Techniekonderwijs Gorinchem en Altena’.
Al het lesmateriaal op deze pagina wordt gebruikt in het techniekprogramma van scholen in Gorinchem en omgeving. We vragen feedback en ontwikkelen het materiaal door.
Heb jij lesmateriaal van deze pagina gebruikt? Geef je tips en tops aan ons door! Samen maken we het materiaal beter.
Deze startpagina is een initiatief van Sterk Techniek Onderwijs Gorinchem en Altena. Bezoek onze website voor meer informatie.
Leermaterialen voor onderzoekend en ontwerpend leren, ingedeeld naar vakgebied.
Het thema ‘Onderzoeken en Ontwerpen’ geniet veel belangstelling. Binnen het basisonderwijs is het een kernvaardigheid van wetenschaps- en techniekonderwijs. Voor havo/vwo is het vanuit de drijvende kracht van de Technasia inmiddels een profielkeuzevak waarin (school)examen kan worden gedaan.
Hoog tijd om kosteloos toegankelijk lesmateriaal dat vanuit het perspectief van Onderzoeken en Ontwerpen kan worden ingezet samen te brengen.
Onderzoeken en Ontwerpen kan maar hóeft niet als een apart vak gegeven te worden. Het kan ook door het curriculum geweven worden en een plek krijgen binnen verschillende vakken. Daarom is een indeling gemaakt naar vak(gebied) waarbij het lesmateriaal kan aansluiten.
Op deze themapagina wordt het materiaal getoond rond het thema desinformatie. De collectie leermateriaal wordt onderhouden en geactualiseerd door Fontys.
Fake news en desinformatie kun je niet primair te lijf gaan door content te verwijderen of mensen te waarschuwen: we zullen naar een dieper liggende oplossing moeten zoeken. Het onderwijs kan hier een rol bij spelen. Daarom onderhoudt en actualiseert Fontys een collectie leermateriaal rond dit thema, afkomstig vanuit verschillende bronnen. We zijn inmiddels gestart met het verzamelen van leermateriaal op het gebied van desinformatie rond diverse grote thema’s.
Ken je goed (vrij toegankelijk) leermateriaal dat hier nog niet te vinden is, geef dat dan door via dit formulier zodat wij het aan de collectie kunnen toevoegen .
Mediawijsheid wordt vaak gebruikt als een containerbegrip. Het omvat alles wat te maken heeft met nieuwe media, sociale media, internet, smartphones, tablets en hoe je hiermee moet omgaan.
Wij hanteren deze definitie; mediawijsheid is de verzameling competenties die je nodig hebt om actief én bewust te kunnen deelnemen aan de mediasamenleving.
Informatievaardigheden zijn vaardigheden die helpen bij het zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie, zowel offline als online.
Met goede informatievaardigheden ben je weerbaarder tegen desinformatie, misinformatie en bijvoorbeeld nepnieuws. Én weet je hoe je jouw vraag beantwoord krijgt.
Bij kritisch denken gaat het om het vermogen om zelfstandig te komen tot weloverwogen en beargumenteerde afwegingen, oordelen en beslissingen. Hiervoor zijn denkvaardigheden noodzakelijk, maar ook houdingsaspecten, reflectie en zelfregulerend vermogen.
Beeldvorming leidt tot een beeld (in de media) over een persoon, organisatie of zaak, dat selectief nadruk legt op een bepaald aspect en dus geen recht doet aan de werkelijkheid of de feiten.
Framing is een beïnvloedingstechniek die veel voorkomt in de media en politiek. Het is het idee dat de manier waarop je iets presenteert verschillende reacties kan oproepen. Een voorbeeld van framing dat we allemaal kennen: “Het glas is halfvol” versus “Het glas is halfleeg”. Halfvol klinkt optimistisch omdat ‘vol’ een positieve connotatie heeft in dit voorbeeld. Het woord ‘leeg’ heeft daarentegen een negatieve connotatie.
Een filterbubbel is een bubbel van online informatie, die gefilterd is op basis van je individuele kenmerken, voorkeuren en eerdere zoekresultaten. Een filterbubbel ontstaat al snel wanneer je gebruikmaakt van zoekmachines of sociale media. Die proberen je op basis van een algoritme inhoud voor te schotelen die jou het meest zal aanspreken.
Een echokamer verwijst naar het principe dat je eigen ideeën bevestigd worden als je je enkel omringt door mensen die op dezelfde manier denken als jij. Of je wel of niet in een echokamer zit, heb je zelf niet helemaal in de hand.
Algoritmes schatten in wat jij leuk en interessant zal vinden, waardoor de kans groter is dat je berichten ziet van mensen waar je het meest gemeenschappelijk mee hebt. En zo zorgen algoritmes er mee voor dat je amper uit je echokamer komt.
Al het materiaal is mede bekeken door onderzoekers van het lectoraat Ontwerpen aan de Journalistiek van Fontys en het Fontys Kenniscentrum Youth Education
Open en gratis te gebruiken strips voor het onderwijs voor verschillende vakken in PO en VO.
dit is tekst.
Video’s en lesmateriaal van Beeld en geluid
Beeld en Geluid op School biedt een schat aan video- en audiomateriaal dat binnen het onderwijs gratis mag worden gebruikt. Iedere onderwijsinstelling kan gratis toegang aanvragen.
Naast losse video’s bieden wij ook thematische dossiers aan: materiaal waarvan door docenten zorgvuldig relevante fragmenten bijeen zijn gebracht tot een samenhangende collectie. Bovendien zijn er kant-en-klare lessen en lesplannen in LessonUp beschikbaar.
Beeldengeluidopschool.nl – researcher Rik Binnendijk – ontwikkelde samen met Marco van Vemde – geschiedenisdocent van het jaar 2021 – en zijn collega’s Bram, Arjen en Wilbert van het Lingecollege uit Tiel een aantal fragmentlijsten die relevant zijn voor de eindexamenonderwerpen van het vak geschiedenis HAVO en VWO.
Via de SLO-termen zijn onderwerpen gekozen uit het domein B en daar is bij verschillende subthema’s beeldmateriaal gevonden, op maat geknipt en in een lijst gezet. Bekijk de lijsten – gebruik de fragmenten in je les of tip je leerlingen op deze lijsten. Ze krijgen dan een beeld bij de examenstof – dat is extra toelichting die zeker goed van pas zal komen tijdens het examen.
Havo
VWO
Racisme is een structureel systeem dat bepaalde mensen bewust én onbewust uitsluit of minder kansen geeft, louter door hun huidskleur, nationaliteit, afkomst of cultuur.
Racisme zorgt ervoor dat vooral witte mensen macht hebben en positief in beeld komen: de meeste leerkrachten, schooldirecteurs, huiseigenaars, werkgevers, advocaten, rechters, journalisten, belangrijke politici, modellen, rijke mensen… zijn wit.
Racisme werd gebruikt om kolonisatie en slavernij goed te praten. Ook vandaag dient racisme nog om ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen te verantwoorden en zo te houden.
Beeld en Geluid verzamelde een aantal fragmenten rond dit thema. Je vindt ze hier.
Rond het thema slavernijverleden heeft Beeld en Geluid een serie lesmateriaal gemaakt:
De video’s en audio’s van Beeld en Geluid op School kunnen op allerlei manieren een rol vervullen bij het samenstellen van betekenisvol lesmateriaal. Inmiddels zijn in LessonUp al meer dan 150 van zulke lessen voor verschillende vakken gemaakt. Je kunt ze gratis gebruiken.
Kijk hoe Bram Olde Wieverink er vanuit zijn eigen interesse voor FC Twente en zijn opleiding Creative Business Saxion University of Applied Sciences deze geschiedenislessen economie ontwierp over de textielindustrie en voetval voor het vmbo – met dank aan de FC en hun mvo traject #scorenindewijk
Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is.
Gebruik maken van prachtig leermateriaal binnen je curriculum, in samenwerking met gemeente, schoolbesturen en lokale educatieve partners als bibliotheek, GGD, sport en bureaus voor technologie en natuur.
Dagelijks zitten de mailbox en de brievenbus van kindcentra vol met prachtige en leerzame activiteiten waar leerlingen graag aan deel zouden nemen. Maar de werkdruk is al hoog en deze activiteiten stapelen bovenop het werk dat allemaal al moet. Niet stapelen, maar vervangen helpt om deze prachtige en leerzame activiteiten toch in het curriculum van het kindcentrum te plaatsen. Niet door te stapelen, maar door te vervangen. En door een goede samenwerking van gemeente, schoolbesturen en lokale educatieve partners als bibliotheek, GGD, sport en bureaus voor technologie en natuur. Het gemeenschappelijk aanbod van al deze partners is hier te vinden. Meer informatie is te vinden op onze website.
Heb je tips of tops die je wilt delen? Dat kan via deel je tips en tops.
54 uitdrukken en communiceren
De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
55 reflecteren
De kinderen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
56 cultureel erfgoed
De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
57 leren deelnemen
De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de omringende bewegingscultuur en leren de hoofdbeginselen van de belangrijkste bewegings– en spelvormen ervaren en uitvoeren.
58 leren samenwerken
De leerlingen leren samen met anderen op een respectvolle manier aan
bewegingsactiviteiten deelnemen, afspraken maken over het reguleren daarvan, de eigen bewegingsmogelijkheden inschatten en daarmee bij activiteiten rekening houden.
Erfgoedlesmateriaal voor PO en VO. De lessen, activiteiten en bronnen zijn gratis, gemaakt door erfgoedinstellingen (zoals musea en archieven) en direct inzetbaar.
De lessen, activiteiten en bronnen zijn gratis, gemaakt door erfgoedinstellingen (zoals musea en archieven) en direct inzetbaar in basisonderwijs en voortgezet onderwijs.
Erfgoed verbindt heden, verleden en toekomst. Het geeft leerlingen een beeld van het verleden en draagt bij aan cultureel bewustzijn en reflectie op het heden.
Talen
Exact
Maatschappelijk
Expressie
Beeldend
Film
Literatuur
Archieven, bibliotheken en musea hebben gezamenlijke portals, beeldbanken en databases ingericht waarin hun collecties zijn te doorzoeken en voor iedereen te gebruiken. Een selectie:
> Bekijk ook de regionale broncollecties
Provinciale en regionale platformen spelen een belangrijke rol in het toegankelijk maken van les- en bronmateriaal van erfgoed. Zij helpen als brugfunctie tussen scholen en erfgoedinstellingen.
Groningen en Drenthe: Kunst en Cultuur
Friesland: Erfgoed-onderwijs
Overijssel: Mijn Stad Mijn Dorp
Flevoland: Expertisecentrum Cultuureducatie
Gelderland: Reizen in de tijd
Noord-Holland: Plein C
Zuid-Holland: Kunstgebouw
Utrecht: Leerkrachten Kunstcentraal
Noord-Brabant: Erfgoed Brabant Academie
Wil je het lesmateriaal van jouw erfgoedinstelling ook vindbaar maken op deze themapagina?
Kijk in de handleiding hoe je dit doet.
Heb je vragen of tips voor verbetering? Of ken jij ander erfgoedlesmateriaal dat thuis hoort op deze pagina?
Laat het ons weten.